Mi lenne, ha újrakezdeném az oroszt?

Shape Image One
Mi lenne, ha újrakezdeném az oroszt?

Mindig azt hisszük, január elseje az a nap, amikor lehetőségünk van az újrakezdésre, de az új dolgokra igazi késztetést tavasszal érzünk. 

Mit szólnál ahhoz, ha a felkészülést nem az álmok és vágyak megfogalmazásával kezdenéd? Ha először megalapoznád azzal, hogy átgondolod, mi az, ami nem működött jól a régi módszereidben és végre megszabadulnál tőlük? Ehhez nem kell tanulási szakértőnek lenned.

1. Először vedd sorra (és lehetőleg írd le), mit szoktál tenni a nyelvtudásod érdekében!

Csak néhány szempont, ami fontos lehet: 

Mikor szoktál az orosszal (más idegen nyelvekkel) foglalkozni? Milyen gyakran csinálod? Mennyi időt foglalkozol egyszerre vele? Milyen tevékenységeket végzel?

2. Azután pedig vizsgáld meg mindegyik tevékenységedet, szívesen csinálod-e! Igen, ez a legfontosabb, mert a nyelvtanulásban (IS) a motiváció a legfontosabb!

Ha valami “érdekel”, azzal sokkal többet érsz el, mint ha csak “hasznos”! Ha ez hihetetlen számodra, akkor egy pillanatra gondolj arra, mennyi hasznos dolgot határoztál már el, de aztán mégsem kezdtél bele!

3. Következő lépésként pedig hagyd el mindazt, amit nem szívesen csinálsz! Én például ki nem állhatom a szavak, mondatok külön tanulását.

4. Ezután hagyd el azokat a dolgokat, amik nem hatékonyak! Számomra ez a nyelvtani gyakorlás. Hidd el, nyelvtanárként imádom a nyelvtant! Logikus, olyan, mint egy rejtvény, és óriási sikerélményt ad, ha egy szuper nehéz feladatot hibátlanul megoldok. Nem is beszélve arról, milyen megnyugtató, mert ki tudjuk pipálni, hogy ma is tettünk valamit a nyelvtudásunk érdekében. De ez a “nyelvtanozós-feladatmegoldós-dolog” nem a legcélravezetőbb módszer.

5. Ha ezzel megvagy, akkor talán meg is ijedsz egy kicsit, hiszen lehet, hogy alig maradt valami. És akkor mit is csinálj, ha ezt se meg azt se, meg lassan semmit, amit olyan jól megszoktál?

Ne ijedj meg, inkább örülj, mert felszabadult egy csomó időd és energiád arra, hogy új dolgokba kezdj!

6. Először is fogalmazd meg, mi a szenvedélyed! Talán a zenehallgatás, talán a politika, talán az olvasás, a sport, a művészetek, a túrázás …

Ne félj ezzel kezdeni a nyelvtanulást! Talán nem hallottad még, de a nyelvtanulók nagy része nem azért hagyja abba, mert nehéz a tanult idegen nyelv, hanem azért, mert nincs meg a megfelelő motivációja. Ha a jégkorong érdekel, akkor kezdd Ovecskinnel, ha a tenisz, akkor Medvegyevvel. Ha egészségtudatos vagy és szívesen iszol gyógyteákat, akkor az orosz oldalakon vég nélkül tudsz bolyongani, mert ők mindig is a természetes gyógyítás hívei voltak. Ha a kertészkedés a hobbid, akkor szintén mindent megtalálsz, legyen az a permakultúra vagy a rózsák az erkélyeden. 

7. Ezután már tényleg csak el kell kezdeni. Ha szereted a rendszereket, akkor persze tűzz ki konkrét célokat, készíts tervet, de meggyőződésem szerint nem ez a legfontosabb. Hanem az, hogy kezdd el és csináld

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.