Ti kérdeztétek: mit csináljak, ha nincs kivel gyakorolni?

Shape Image One
Ti kérdeztétek: mit csináljak, ha nincs kivel gyakorolni?

Rendszeres gyakorlás

Vágjunk bele a közepébe! A nyelvtanulás hatékonyságának egyik legfontosabb feltétele a rendszeres (lehetőleg napi) gyakorlás. Általában ez szokott lenni az egyik legnagyobb nehézség is, mert valamiért nem „sikerül” megoldani, hogy naponta foglalkozzunk vele.

Ennek számtalan oka van, rengeteget lehetne róla írni, de most inkább megosztok néhány jól bevált módszert arra, hogy tudsz többet gyakorolni, ha tényleg komolyan gondolod az oroszt.

A nyelvcserés partner

Ha nincs arra lehetőséged, hogy egy nyelvtanárral tanulj, és már nem vagy teljesen kezdő, akkor keress egy tandempartnert! Olyan valakit keress, akivel közös az érdeklődésetek, akinek szívesen leszel a barátja, mert hosszú távon nem lehet az időjárásról beszélgetni!

Ha még nem hallottál erről vagy nem tudod, hogy csináld, akkor nagyon röviden leírom a tapasztalatokat, hogy tudsz ilyen módon nagyon sokat tanulni.

A nyelvcserés partnerrel egymást „tanítjátok” arra a nyelvre, amit nagyon jól tudtok. Ha például hetente egyszer találkoztok, fél órát beszélgettek magyarul, fél órát oroszul. Eleinte persze még tíz perc is nagyon kimerítő, de fokozatosan növelni lehet az időt.

Ne tanítsátok egymást, tehát ne nyelvórát tartsatok, hanem csak beszélgessetek! Az anyanyelvi tandempartnerek többsége nem valódi nyelvtanár, ezért valószínűleg nem tud tanítani.

De az anyanyelvét nagyon jól tudja és kitűnően lehet vele gyakorolni. Persze nyugodtan kérdezz tőle szavakat, kifejezéseket, vagy a beszélgetés végén mondja el, milyen tipikus hibáid vannak, miket kerülj el! A fő azonban a beszélgetés, a kötetlenség, a jó hangulat!

Jelöljetek ki egy témát minden alkalom előtt, gyűjtsétek össze a kérdéseiteket, mert így hasznos is lesz a találkozó!

Ha nincs kifogása a partnerednek, rögzítsétek a beszélgetést, hogy visszanézhető legyen, de ezt persze valószínűleg csak akkor lehet megcsinálni, ha már kialakult a bizalom.

Hol találsz tandempartnert?

Az InterPalsen, a Polyglot Clubon vagy az УЧИМСЯ В ПАРАХ. Orosz-magyar nyelvcsere csoportban a Facebookon.

Ha még kezdő vagy, ill. nincs bátorságod ezt kipróbálni, akkor hallgass videókat, pl. a YouTube-on vagy a Telegramon!

Kezdőként amúgy sem tanácsos önállóan beszélni, hiszen nem tudod még a szavakat, nem ismered a nyelvtant és a helyes kiejtést.

A legjobb, amit tehetsz, hogy sok érthető, érdekes szöveget „inputolsz”, azaz hallgatsz és olvasol. A szókincsed bővülni fog, a nyelvtani szerkezeteket megtanulod, és szükség esetén automatikusan fognak eszedbe jutni a „kitudjamikorhallott”, éppen odaillő kifejezések. Szóval ne aggódj, ha nincs kivel gyakorolni!

A legjobb orosz oldalak, csatornák

Íme néhány nagyon jó csatorna: Russian with Max, Tatiana Klimova, In Russian From Afar, Russian Progress vagy a Real Russian Club .

Ha már jobban tudsz oroszul, akkor a videók többszöri meghallgatása után pl. tegyél fel kérdéseket magadnak a szövegre és válaszolj rájuk, ez is egy lehetséges gyakorlás.

Ajánlom figyelmedbe a Beszéljünk oroszul! YouTube-csatornáját is, ahol rendszeresen osztok meg érthető tartalmakat.

A LingQ alkalmazás

Még egy nagyon jó lehetőséget szeretnék ajánlani: a LingQ alkalmazást! A kezdeményezője, társalapítója Steve Kaufmann poliglott, aki a leghatékonyabb módszernek a történetek olvasását és hallgatását tartja, ezért itt főleg sztorik, minipárbeszédek segítségével tanulhatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük