Tényleg másként kell tanulni az oroszt?

Shape Image One
Tényleg másként kell tanulni az oroszt?

Másképp, mint az anyanyelvünket?

Nagyon egyszerűen megfogalmazva, TANULNI – igen. De mi nem igazán „megtanulni” akarjuk az oroszt, hanem elsajátítani. Azért, mert akkor leszünk igazán „komfortosak” az orosszal, akkor fogjuk kényelmesen megérteni az orosz szövegeket és akkor tudunk automatikusan beszélni.

Tanulás és elsajátítás

Hogy mi a különbség a tanulás és az elsajátítás között? Az iskolában általában tudatosan „tanuljuk” az idegen nyelveket, azaz megismerjük a szabályokat, megfigyeljük, miben különbözik egy idegen nyelv az anyanyelvünktől és azt is figyeljük, helyesen használjuk-e a megtanult szabályokat. DE ettől még nem tudjuk (sajátítottuk el) az oroszt / angolt / németet …

Mert egy idegen nyelv természetes elsajátítása nem különbözik az anyanyelvünk elsajátításától.

Krashen professzor ezt „monitor hipotézisnek” nevezi. Ahhoz, hogy „monitorozzunk” egy nyelvet, ismernünk kell a szabályokat, a kifejezésekre kell koncentrálnunk, ami beszéd közben aligha megvalósítható. És még el is bizonytalanít, ha folyamatosan azt mérlegeled, hogy kell valamit helyesen mondani.

Akkor hogyan csináld?

  • Hallgass (és olvass) minél több érdekes, érthető szöveget! Az anyanyelvünket is így sajátítottuk el.
  • A lényeg mindig a megértésen van, azaz próbáld megérteni, mit hallasz és olvasol!
  • Az elsődleges a hallgatás legyen, „csak” olvasni eleinte nem igazán hasznos.
  • Közben ne arra figyelj, milyen esetben van egy főnév vagy mit vonz egy ige, mert ez inkább csak hátráltat a természetes nyelvtanulásban!
  • Összességében ne szentelj túl nagy szerepet a nyelvtannak és ne oldj meg feladatokat!
  • Ne tanuld külön a szavakat!
  • A szövegek legyenek egy kicsit nehezebbek, mint a jelenlegi tudásod.
  • A nyelvtanulás kezdetén nem tanácsos igazán beszélni. A beszéd gyakorlását hagyd arra az időre, amikor a mondatok mintegy „maguktól jönnek” belőled!

Tényleg meg lehet így tanulni oroszul? 

Vagy ha konzekvensek akarunk maradni: tényleg el lehet így sajátítani az orosz nyelvet? Igen! Ez a módszer minden nyelvvel működik, miért éppen az orosz lenne a kivétel? A világon számtalan nyelvtanár, számtalan nyelvet tanít ezzel a módszerrel.

És a világon számtalan tinédzser, ill. fiatal felnőtt tanult / tanul meg így – elsősorban angolul. A fiúk számítógépes játékokat játszanak, a lányok sorozatokat néznek. Egy idő után jönnek a YouTube-videók, majd mindenféle tartalom – angolul. Szerinted érdekli őket, milyen igeidő vagy vonzat szerepel egy mondatban?

Igen, igazad van, sokan nagyon igénytelenül is beszélnek angolul. De meggyőződésem, hogy csak azok, akik egy idő múlva abbahagyták vagy nem fejlesztették magukat, mert ” jó az úgy is”. Viszont nem egy olyan diákot ismerek, aki felsőfokú nyelvvizsgát tett csak azért, mert rengeteg, egyre érthetőbb tartalmat fogyasztott.

Mire vársz? Láss hozzá az oroszhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük