Orosz történetek – „Ért itt valaki oroszul?”

Shape Image One
Orosz történetek – „Ért itt valaki oroszul?”

Ahhoz, hogy érts oroszul, néhány feltételnek teljesülnie kell.

A legfontosabb ezek közül az érthető, érdekes, hangzó és / vagy látható és / vagy olvasható tananyag. Nem baj, ha rövid, csak rendszeres legyen. A mindennapi, apró érintések is elvisznek a célodhoz.

Egy kis sztoriból is rengeteget tanulhatsz, és valljuk be, néha nem is futja többre. Sorbanállás, várakozás közben, a tömegközlekedésen elég ennyi is.

A legjobb az, ha meg is tudod jó néhányszor hallgatni, miközben a tartalom megértésére figyelsz. Legyen készenlétben mindig néhány sztori, amiket éppen tanulsz, így a monoton ismétlést is el tudod kerülni. Bizonyos időközönként pedig ismételni sem árt.

Jó szórakozást az alábbi sztorihoz, lejjebb görgetve megnézheted videón is!

Иду по коридору в институте. Ко мне обращается пожилой мужчина:
— Извините, вы Андрея Николаевича не видели? – спрашивает.
— Дегерменджи? — говорю, потому что мы стоим около кабинета директора и это его фамилия. Я думаю, что мужчина спрашивает о нём.
Мужчина смотрит на меня круглыми глазами и обращается к другому сотруднику:
— Вы Андрея Николаевича не видели?
— Дегерменджи? – спрашивает сотрудник.
Мужчина тихо говорит сам себе:
— Господи, на каком языке они говорят? По-русски здесь кто-нибудь понимает???

Слова для справки: иду по + részes eset – megyek valahol; институт – intézet; обращаться к + részes eset – valakihez odafordulni; предполагать – feltételezni; круглыми глазами – kerek szemekkel; кто-нибудь – akárki, bárki

A videót erre a linkre kattintva tudod megnézni:

https://vimeo.com/906671388?share=copy

Ismerd meg a módszert!

Ha érdekel, miért nagyon jó a szintedhez igazított történetekből tanulni oroszul, itt a blogban jó néhány bejegyzést olvashatsz erről. Arról, hogyan sajátíthatod el a leghatékonyabban a szavakat, kell-e nyelvtant tanulni, hogyan fog fejlődni a beszédkészséged, milyen szövegek a leghasznosabbak és még számtalan más kérdésről.

Ugyanezekről a kérdésekről egy kicsit másképp és rendszerezve olvashatsz egy ingyenes emailsorozatban is. Soha nem küldök levélszemetet, ezzel szemben hetente – két hetente hasznos orosz nyelvi tananyagokat kaphatsz tőlem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük