Orosz történetek – Зима

Shape Image One
Orosz történetek – Зима

Te szereted a telet? A szép tájképeket látva néha nosztalgiázunk, de a tél igazán kegyetlen tud lenni. És ha arról se felejtkezünk el, hogy Oroszország nagy részén legalább fél évig küzdenek a hideggel, faggyal és hóval, akkor valószínűleg megértjük a következő különös történetet.

Íme a sztori:

Зима – A tél

Зима была белая и холодная.  

– Кто ты? – спросили дети. 

– Я – время года – зима

Я принесла с собою снег и скоро набросаю его на землю. Он всё закроет. Тогда придёт мой брат – дедушка Мороз и заморозит поля, луга и реки. А если ребята будут шалить, то отморозит им руки, ноги, щёки и носы

– Ой, ой, ой! Какая нехорошая зима! Какой страшный дедушка Мороз! – сказали дети. 

– Подождите, дети … Но зато я подарю Вам катанье с гор, коньки и санки. А потом придёт Рождество с весёлой ёлкой и дедушка Мороз с подарками. Разве вы не любите зимы

К.В. Лукашевич elbeszélése alapján.

Magyarul:

A tél

A tél hideg volt és fehér. 

– Ki vagy? – kérdezték a gyerekek. 

– Egy évszak vagyok – a tél. 

Havat hoztam magammal és mindjárt ledobom a földre. Mindent befed majd. Azután eljön a fivérem – a Fagyapó és befagyasztja a földeket, mezőket, folyókat. És ha a gyerekek rosszalkodni fognak, akkor le fogja fagyasztani a kezüket, lábukat, arcukat és orrukat.

– Óh, óh,óh! Milyen rossz a tél! Milyen rémisztő a Fagyapó! – mondták a gyerekek.

– Várjatok csak, gyerekek! De cserébe ajándékba adom nektek a szánkózást /tkp.: a hegyekről való lecsúszást/, a korcsolyát, a szánkót. Azután eljön majd a karácsony a vidám fenyőfával /fenyőünneppel/ és a Télapó az ajándékokkal. Tényleg nem szeretitek a telet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.