Nőnapi üzenetek

Shape Image One
Nőnapi üzenetek

Ellentmondásos ünnep

Nem újdonság, hogy a nőnap megosztja az embereket. A nők egy része titkon szereti, örül a kényeztetésnek, elvárja, hogy ezen a kora tavaszi napon virágot, csokit vagy akár komolyabb ajándékot kapjon. Mások viszont feleslegesnek és értelmetlennek tartják, azt hangoztatva, hogy az év 365 napján ugyanilyen figyelmesnek kellene lenni.

A férfiak véleménye is megoszlik a témában, van, aki szívesen kápráztatja el szíve hölgyét valami szép ajándékkal, de egy jó részük valószínűleg inkább felesleges nyűgnek tartja, hogy sorban kell állni a horrorisztikus árú virágokért.

Nőnap Oroszországban

Oroszországban a nőnap valódi ünnep, azaz munkaszüneti nap, és mivel idén (2023) hét közepére esik, március 7. rövidített munkanap. Talán nem tudtad, hogy ez a “nemzetközi” ünnep tulajdonképpen mindössze 32 országban nem munkanap, nálunk pedig csak 1948-ban kezdtek róla megemlékezni.

Oroszországban a szovjet idők nem múltak el nyomtalanul, valószínűleg nem találni olyan oroszt, aki ne tudná, mit ünneplünk március 8-án, de az anyák napja időpontjával kapcsolatban már sokan zavarba jönnek, mert újkeletű ünnep.

Ha oroszul szeretnél olvasni a témáról, íme egy korábbi cikk:

A nőnapról oroszul

Hogyan ünneplik az oroszok a nőnapot?

A hölgyek virágot vagy más ajándékot kapnak mind a családtagoktól, mind a barátoktól. A munkahelyeken is felköszöntik őket, sőt nem egy kollektíva ilyenkor jutalmazza a jó dolgozókat. A nagy családi ebéd vagy vacsora sem ritka.

Ezzel kapcsolatos az az elterjedt vélemény, hogy a nőknek ezen a napon pihenniük és lazítaniuk kellene. A valóságban ennek többnyire éppen az ellenkezője igaz: a hagyományos ünnepi vendégeskedés előtt a gyengébbik nem takarít, dekorálja a lakást, bevásárol, mindenféle finom ételt varázsol az asztalra és Napóleon tortát süt. Pedig többségük a virágcsokor helyett többre értékelne néhány nap kikapcsolódást és valódi pihenést.

Receptek március 8-ra

Biztosan érdekel az orosz ajándékozási statisztika. Állítólag a férfiak kb. 55%-a tervezi virággal meglepni a hölgyeket, míg a nőknek csak 43%-a nyilatkozta azt, hogy szeretne virágot kapni.

Ha már a virágoknál tartunk, régen a mimóza volt a sztár (ld. a kiemelt képet), a retro szovjet képeslapok nagy részén is ez a virág díszeleg, de ma már ritkaságnak számít, a rendkívül magas ára miatt. Most a tulipán a legnépszerűbb nőnapi csokor. (A tulipán a kedvenc virágom!!!)

Mimóza árak Moszkvában

Az ékszerek sokkal kevésbé elterjedtek. A férfiaknak csak 8%-a akarja ékszerrel megajándékozni a nőket, míg a nők 15 %-a mondta, hogy szeretne ilyen ajándékot kapni.

A felhajtás már néhány héttel március 8. előtt megkezdődik. A média, a plakátok, az üzletek reklámjai mind az ajándékok és a figyelmesség fontosságára emlékeztetik a férfiakat. De ha hinni lehet a statisztikáknak, a fiatal orosz férfiak 30 %-a mégis megfeledkezik az ünnepről és megkésve köszönti fel a nőismerőseit.

Bármit is gondoljunk a nőnapról, életünk során találkozunk olyan nőkkel, akik inspirálnak minket, akik támogatnak bennünket, akikre büszkék vagyunk, és akiknek a társaságában otthon érezzük magunkat.

Becsüljük meg őket, ismerjük fel azokat a kihívásokat és nehézségeket, amelyekkel szembe kell nézniük, ismerjük el azokat az erőfeszítéseket és eredményeket, amelyeket elértek!

Nagymamák és anyukák, feleségek, nővérek, húgok, lány gyerekek és unokák, barátnők és kolléganők, egyszerűen csajszik:

С Международным женским днём! С 8-ым марта!

Orosz üdvözletek nőnapra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.