Minimalizmus az orosz nyelvtanulásban

Shape Image One
Minimalizmus az orosz nyelvtanulásban

Amint azt bizonyára észrevetted, abbahagytam a rendszeres posztolást. A Facebook- és az Instagram-oldalamra már egyáltalán nem írok, csak a Facebookon, Léna tanulós csoportjában szoktam megosztani tananyagokat. A YouTube-ra hetente csak egy videót töltök fel és emaileket vagy blogposztokat is csak akkor írok, ha úgy érzem, van mondanivalóm. 

Két oka van annak, miért húzódtam ennyire vissza, amikor mindenki azt javasolja, hogy ha ki akarsz tűnni a tömegből, akkor ezerrel toldd a közösségi médiára a tartalmakat.

Az egyik az, hogy rájöttem egy dologra. Hiába a hatékony módszer, amiről írok, hiába az érdekes történetek, a rengeteg tananyag, hiába a sok videó, az akár naponkénti poszt …

Mert az olvasók / hallgatók / nézők 99,999 %-a nem tanulja az oroszt. (Te biztos nem vagy köztük.) Elolvas egy posztot az Instán vagy a Facebookon, megnéz egy videót a YouTube-on, elolvas egy hírlevelet és ennyi …

És ez teljesen érthető. Mert amire a legkevésbé sincs szükséged, az egy 100. letöltött videó vagy elmentett Insta-poszt, amire soha többé rá se nézel. Egy blogposzt a módszerekről, amit elolvasol, bólogatsz, aztán mindent folytatsz tovább úgy, ahogy eddig.

A legutolsó dolog, amire szükségünk van, az a még több információ. Amire szükségünk van, az nem a „még több”, hanem a kevesebb. Az a kevesebb, amit tényleg feldolgozunk, beépítünk, ami valóban a miénk lesz, nem csak nálunk van.

És ebből következik a másik ok, hogy miért posztolok kevesebbet. Az időt és az energiát Léna online orosznyelvi tanító magazinjának szentelem. Ebbe sűrítem bele a tudásom, az ötleteimet, a történeteimet, a szívemet-lelkemet. Mindazt, amiről úgy gondolom, segít téged abban, hogy eljuss egy olyan középfokú tudásra, ahonan már egyedül is boldogulsz. Segít téged, ha te is úgy gondolod. Ha elkötelezed magad az orosztanulás mellett.

(Csak egy rövid kitérő: Az első három számba kb. 40-40 oldalnyi orosz anyagot préseltem bele és a legújabb, a júniusi is hasonló terjedelmű lesz. És akkor még nem is beszéltünk a hanganyagokról és videókról, amiket linken keresztül érhetsz el.)

De nem a magazinról akarok most dicshimnuszt zengeni, hanem egyszerűen csak arra a nagyon egyszerű igazságra szeretném felhívni a figyelmed, hogy a kevesebb néha több. Hogy a minimalizmusnak a nyelvtanulásban is van létjogosultsága.

Nem kell letöltened a sokadik videót és posztot. Nem kell minden új könyvet vagy Léna magazint megvenned. Csak fogj hozzá, oroszozz minden nap! Először láss hozzá ahhoz, amid már van és dolgozd fel, építsd be!

Ha semmi mást nem tennél, csak többször meghallgatnád azokat a videókat, amiket a YouTube-on találsz, már egy félév múlva sokkal több szót, több nyelvtani anyagot tudnál, sokkal jobban megértenéd, amit hallasz és sokkal bátrabban, magabiztosabban fejeznéd ki magad.

(Megint egy rövid kitérő, mert nem lehet eleget hangsúlyozni: csak hallgasd és olvasd a számodra nem túl nagy erőfeszítéssel befogadható orosz szövegeket és csak a megértésre törekedj! Nem kell nyelvtanozni, szavakat tanulni, csak a megértés a feladat!)

Például csak az én YouTube-csatornámon 188 videót találsz, mindenféle témában. De ha az nem a te ízlésed, akkor megosztottam már nem egy orosz csatornát, amiket bátran kövess, mert nagyon sokat lehet tőlük tanulni.

Néhány nap múlva pedig megjelenik a legújabb, a negyedik Új LÉna magazin, ami azt jelenti, hogy 160 oldalnyi tananyagból tanulhatsz a nyáron, ha mind megvan. Ha komolyan szeretnél már végre oroszul tudni.

Ennyi. Nem rabolom az időd tovább. Jó tanulást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük