Miért nem jó különálló orosz mondatokat megtanulni?

Shape Image One
Miért nem jó különálló orosz mondatokat megtanulni?

Tehát: miért érdemes összefüggő szövegekben megismerni a nyelvet?

Talán te is találkoztál már ehhez hasonló csábító ajánlatokkal. Angoltanulásom kezdetén én is belefutottam ebbe a csapdába: 300 / 600 vagy akár még több angol mondat, amit ha megtanulsz, minden szituációban meg tudsz szólalni. Mi lett a vége? 10 perc után hagytam az egészet, mert halálosan unalmas volt és semmit nem tanultam belőle.

Miért nem tartom jónak az ilyen hasznosnak látszó mondat- vagy kifejezésgyűjteményeket? A “HASZNOS” szóval mindig vigyázz, ugyanis nem valószínű, hogy csak azért fogsz kitartóan valamivel foglalkozni, mert hasznos. A kulcsszó az “ÉRDEKEL”. Ha valami érdekes NEKED, akkor már sokkal inkább.

A másik ok, amiért jobb az ilyeneket elkerülni, az az, hogy NEM HATÉKONY! Nagyon nehéz megjegyezni olyan szavakat, mondatokat, amik nem kapcsolódnak egymáshoz. És itt jönnek képbe a zeneszámok vagy hírek vagy képregények vagy egyszerűen a történetek …

A történetekben sokkal könnyebb megjegyezni a szavakat, kifejezéseket és nyelvtani szerkezeteket.

A sztorik összefüggő szövegek és minden adott bennük ahhoz, hogy támogassák a nyelvtanulásodat: a szituáció, a párbeszédek, az érzelmek, az érdekes végkifejlet. Plusz kontextusban a szavakat is könnyebben megérted, kevesebbet kell fordítani vagy szótározni. Mivel minden történetben ismétlődnek a szavak (ez még a regényekben is így van), mire a végére érsz, valószínűleg néhány szót máris megjegyeztél. Ezenkívül sokkal valószínűbb, hogy nem hagyod abba az orosztanulást, ha érdekel, amit csinálsz.

A történetmesélős nyelvtanulásnak az egyik nagyon elterjedt változata az ún. TPRS, aminek során kérdéseket teszünk fel, amikkel ellenőrizni tudjuk a megértést. Ez egyúttal biztosítja a gyakorlást is és azt, hogy ne kalandozzon el a figyelmed.

Ezt a módszert (illetve a változatait) a világon számtalan tanár, számtalan nyelvre alkalmazza és nincs olyan nyelv, amelyik ellenállna. Egy magyar oldalt is tudok ajánlani, amelynek szerkesztője nagyon sok energiát fektet abba, hogy összegyűjtse a legjobb ilyen anyagokat. Itt találod, böngéssz kedvedre: https://bpls.hu/

Most már tudod, miért nem elég az orosz nyelvtudáshoz a nagyszótárt kívülről megtanulnod. Legközelebb arról lesz szó, hogyan lesz ebből beszéd.

Mivel mind a saját nyelvtanulásomban, mind a tanítványaimmal való munkában néhány éve igyekszem ezt a módszert alkalmazni, már van saját tapasztalatom is arról, hogyan működik és ezért bátran merem állítani, hogy nagyon hatékony. Ezért alkottam meg a “Videós orosz nyelvi klub Lénával” lehetőséget, ahol már teljesen kezdő szintről párbeszédekkel és történetekkel ismerkedhetsz az orosz nyelv alapjaival.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.