Kell-e orosz nyelvtant tanulni?

Shape Image One
Kell-e orosz nyelvtant tanulni?

És ha igen, hogy?

A nyelvtant tudni kell, ez nem kérdés, hiszen az nem nyelvtudás, ha a szavakat pakoljuk egymás mellé mindenféle ragozás nélkül.

De hogyan? Mit tudunk tenni egy olyan “nehéz” nyelvtan esetében, mint az orosz, ami tele van kivételekkel és minden lehetséges szót ragoz, még a számokat is?

Ebben a kérdésben kell a leginkább lerombolni a rossz beidegződéseket, és elhagyni a középkori módszereket.

Nem tévedés, a középkorban gyökerezik az a nyelvtanulási mód, hogy megismerjük a szabályokat, hozzátanuljuk a szavakat és elvárjuk magunktól, hogy helyes mondatokat alkossunk velük. Sajnos ez a jellemző a magyarországi nyelvórák többségére és ez önkritika is, mert korábban én is így csináltam!

Miért nem érdemes “nyelvtanozva” oroszul tanulni?

A nyelvtanulási sikertelenség oka nagyon gyakran az, hogy teljesen más dolog ismerni a szabályokat, a nyelv szerkezetét, mint a nyelvet használni (olvasni, hallgatni, beszélni, írni).

Ezt minden bizonnyal már tapasztaltad: tudod az orosz nyelvtani szabályokat, rengeteg / sok / néhány olyan feladatot megcsináltál már, amiben gyakoroltad és mégsem tudod alkalmazni, amikor beszélsz. Ez nem a te hibád!

A nyelvtan helyes elsajátítása

Éppen fordítva lehet elsajátítani a nyelvtant, mint ahogy csináljuk. A nyelvtanulás középpontjában az élő, igazi orosz nyelvnek kell állnia, a nyelvtan csak a megértést szolgálja.

Először nagyon SOK olyan jó, érdekes, ÉRTHETŐ szöveggel (nem mondatokkal) kell találkoznod, amiben ez a nyelvtani szerkezet benne van és azután már meg fogod érteni a szabályt is.

Ilyen módon automatikussá válik a szerkezetek használata, javul a beszédkészséged és nem félsz megszólalni oroszul. Ugye nem kell magyarázni, ez mennyivel könnyebb út?

A nyelvtant is szövegekben tanuljuk

Miért “tanuljuk” a nyelvtant is szövegekben, egyszerű példamondatok helyett? Azért, mert az összefüggő szövegek sokkal jobban segítenek a megértésben és sokkal jobban oda tudsz figyelni rájuk.

Csábító lehet egy példatár, ahol számos példamondat szemléltet egy nyelvtani jelenséget. De mégis sokkal kevésbé hatékony, mint a szövegek, amelyekben mintegy automatikusan megtanuljuk a nyelvtani szerkezeteket is.

A hibákat érdemes kijavítani?

Határozottan állítom, nem kell javítani a “hibákat”. Ennek ugyanis nem sok haszna van, és csak elbizonytalanít. Menet közben úgysem tudsz odafigyelni a javításra, mert a mondandóddal vagy elfoglalva.

Vannak tanárok, akik utóbb javítják ki a “hibákat”, de tapasztalataim szerint ez sem vezet oda, hogy automatikusan helyesen tudjunk beszélni.

Szívem szerint nem is beszélek hibákról, hiszen ha egy nyelvtani szerkezetet nem használsz automatikusan jól, az csak azt jelenti, hogy most még nem vagy a nyelvtudásnak azon a szintjén, amikor már magadtól helyesen mondod. A “hiba” szónak pedig olyan rossz hangulata van, ami nem illik a nyelvtanulásba.

A nyelvtanulás ugyanis a világ legérdekesebb, legizgalmasabb, legpozitívabb dolga! Ha ezt még nem tapasztaltad meg, akkor mindenképpen érdemes változtatni a módszeren.

A nyelvhelyesség pedig el fog jönni, csak türelemre, időre és sok érthető “inputra” van szükséged.

De te szereted a rendszereket …

Mi van akkor, ha te szereted rendszerben látni a dolgokat és jobban érzed magad, ha tudod, milyen nyelvtani szabályt használunk? Felnőttek esetében ezzel sincs semmi baj, erre szoktuk alkalmazni a 10 másodperces nyelvtani magyarázatot, ha az a nyelvtanulót megnyugtatja.

Gyerekekkel nincs értelme “nyelvtanozni”. Egy gyerek soha nem fogja azt mondani: “Ne használj még múlt időt, mert azt még nem vettük!” Azt az igeidőt akarja használni, amit a szituáció megkíván. Ugye, hogy érdemes a gyerekektől tanulni?

Ha te meg akarod érteni a nyelvtant és szereted rendszerben látni a dolgokat, akkor foglalkozz a nyelvtannal! De azt fontos újra és újra megismételni, hogy ez ne vegye el az időt a valódi munkától és ne ettől várd, hogy helyesen fogsz beszélni oroszul!

Ha pedig szeretnéd végre te is egy ilyen “felhasználóbarát” módszerrel tanulni az oroszt, gyere Léna orosz nyelvi klubjába, ahol mindezt megvalósíthatod!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.