Kell-e orosz nyelvtant tanulni?

Shape Image One
Kell-e orosz nyelvtant tanulni?

És hogy?

A nyelvtant tudni kell, ez nem kérdés, hiszen az nem nyelvtudás, ha a szavakat pakoljuk egymás mellé mindenféle ragozás nélkül. De hogyan? Mit tudunk tenni egy olyan “nehéz” nyelvtan esetében, mint az orosz, ami tele van kivételekkel és minden lehetséges szót ragoz, még a számokat is????

Ebben a kérdésben kell a leginkább lerombolni a rossz beidegződéseket, és elhagyni a középkori módszereket. Nem viccelek, a középkorban gyökerezik az a nyelvtanulási mód, hogy megismerjük a szabályokat, hozzátanuljuk a szavakat és elvárjuk magunktól (még rosszabb, ha mi tanárok várjuk el a tanulóktól), hogy helyes mondatokat alkossanak velük. Sajnos ez a jellemző a magyarországi nyelvórák többségére!

És eredményes? A sikertelenség oka az, hogy teljesen más dolog ismerni a szabályokat, a nyelv szerkezetét, mint a nyelvet használni (olvasni, hallgatni, beszélni, írni).

Ezt minden bizonnyal már tapasztaltad: tudod a szabályt, rengeteg / sok / néhány olyan feladatot megcsináltál már, amiben gyakoroltad és mégsem tudod alkalmazni, amikor beszélsz. Ez nem a te hibád!

Éppen fordítva kell / lehet elsajátítani a nyelvtant, mint ahogy csináljuk. Először nagyon SOK olyan jó, érdekes, ÉRTHETŐ szöveggel (nem mondatokkal) kell találkoznod, amiben ez a nyelvtani szerkezet benne van és azután már meg fogod érteni a szabályt is. Ilyen módon automatikussá válik a szerkezetek használata, javul a beszédkészséged és nem félsz megszólalni oroszul. Ugye nem kell magyarázni, ez mennyivel könnyebb út?

Ne hidd el, inkább próbáld ki te is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.