Kell-e orosz nyelvtant tanulni?

Shape Image One
Kell-e orosz nyelvtant tanulni?

És hogy?

A nyelvtant tudni kell, ez nem kérdés, hiszen az nem nyelvtudás, ha a szavakat pakoljuk egymás mellé mindenféle ragozás nélkül. De hogyan? Mit tudunk tenni egy olyan “nehéz” nyelvtan esetében, mint az orosz, ami tele van kivételekkel és minden lehetséges szót ragoz, még a számokat is????

Ebben a kérdésben kell a leginkább lerombolni a rossz beidegződéseket, és elhagyni a középkori módszereket. Nem viccelek, a középkorban gyökerezik az a nyelvtanulási mód, hogy megismerjük a szabályokat, hozzátanuljuk a szavakat és elvárjuk magunktól (még rosszabb, ha mi tanárok várjuk el a tanulóktól), hogy helyes mondatokat alkossanak velük. Sajnos ez a jellemző a magyarországi nyelvórák többségére és ez önkritika is, mert korábban én is így csináltam!

Miért nem eredményes így tanulni egy idegen nyelvet? A sikertelenség oka az, hogy teljesen más dolog ismerni a szabályokat, a nyelv szerkezetét, mint a nyelvet használni (olvasni, hallgatni, beszélni, írni). Ezt minden bizonnyal már tapasztaltad: tudod az orosz nyelvtani szabályokat, rengeteg / sok / néhány olyan feladatot megcsináltál már, amiben gyakoroltad és mégsem tudod alkalmazni, amikor beszélsz. Ez nem a te hibád!

Éppen fordítva kell / lehet elsajátítani a nyelvtant, mint ahogy csináljuk. A nyelvtanulás középpontjában az élő, igazi orosz nyelvnek kell állnia, a nyelvtan csak a megértést szolgálja. Először nagyon SOK olyan jó, érdekes, ÉRTHETŐ szöveggel (nem mondatokkal) kell találkoznod, amiben ez a nyelvtani szerkezet benne van és azután már meg fogod érteni a szabályt is. Ilyen módon automatikussá válik a szerkezetek használata, javul a beszédkészséged és nem félsz megszólalni oroszul. Ugye nem kell magyarázni, ez mennyivel könnyebb út?

Miért “tanuljuk” a nyelvtant is szövegekben, egyszerű példamondatok helyett? Azért, mert az összefüggő szövegek sokkal jobban segítenek a megértésben és sokkal jobban oda tudsz figyelni rájuk.

Talán meglepődsz azon is, ha azt állítom, nem kell javítani a “hibákat”. Ennek ugyanis nem sok haszna van, és csak elbizonytalanít. Szívem szerint nem is beszélek hibákról, hiszen ha egy nyelvtani szerkezetet nem használsz automatikusan jól, az csak azt jelenti, hogy most még nem vagy a nyelvtudásnak azon a szintjén, amikor már magadtól helyesen mondod. Ez el fog jönni, csak türelemre, időre és sok érthető “inputra” van szükséged.

Mi van akkor, ha te szereted rendszerben látni a dolgokat és jobban érzed magad, ha tudod, milyen szám / személy / eset … az, amit a szövegben használunk? Felnőttek esetében ezzel sincs semmi baj, erre szoktuk alkalmazni a 10 másodperces nyelvtani magyarázatot, ha az a nyelvtanulót megnyugtatja. De azt fontos újra és újra megismételni, hogy ez ne vegye el az időt a valódi munkától és ne ettől várd, hogy helyesen fogsz beszélni oroszul!

Ha szeretnéd végre te is egy ilyen “felhasználóbarát” módszerrel tanulni az oroszt, gyere Léna orosz nyelvi klubjába, ahol mindezt megvalósíthatod!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.