A pravoszlávok holnap ünneplik a karácsonyt

Shape Image One
A pravoszlávok holnap ünneplik a karácsonyt

Kép: Megváltó Krisztus Székesegyház, Moszkva

Holnap, január 6-án lesz a pravoszláv karácsony (Рождество Христово) előestéje, a сочельник. Mindenképpen javaslom, hogy nézd meg a tévében, a Первый канал-on a pátriárka által vezetett ünnepi istentisztelet (Патриаршее богослужение) közvetítését. Ennek a misztériuma nagyon sokat elárul az orosz ember lelkületéről. Az istentisztelet a Megváltó Krisztus székesegyházban (Храм Христа Спасителя) lesz, moszkvai idő szerint 23 órakor kezdődik. 

Már az is szokatlan számunkra, hogy a szertartás minimum 3 órán át tart. A bizánci hagyomány szerint ez régen 8-10 óra volt, de mára jócskán lerövidült. A pravoszláv ember mindenképpen igyekszik ilyenkor eljutni a templomba, meggyónni és áldozni. Nem akarok túl profán lenni, de ennyi időt végigállni sem lehet könnyű.

Azt már megszokhattuk, hogy mindenféle hagyományok, babonák és tiltások kapcsolódnak minden ünnephez. Így van ez a karácsonnyal is. Felsorolni szinte lehetetlenség mi mindenre kell figyelni ilyenkor.

Először is ezen a napon böjtölni kell, azaz napnyugtáig  –  lehetőleg – semmit sem szabad enni. A megterített asztalon 12-féle böjti ételnek kell lennie: борщ (borscs), картофель (krumpli), голубцы (töltött káposzta), каша (kása), фасоль (bab), бобы (hüvelyesek), вареники (derelye), рыба (hal), грибы (gomba), печенье (keksz), кутья (főtt gabona vagy rizs mákkal és mazsolával), узвар (aszalt gyümölcsök leforrázásával készült ital). Ezeket mind meg kell kóstolni és vizet inni nem szabad.

Ünnepelni családi körben kell, és veszekedni, szitkozódni szigorúan tilos. A haragosoknak lehetőleg ki kell békülniük. Hagyomány szerint ez egy szent éjszaka:

“отверзаются небесные врата, и с высот заоблачных сходит на землю Сын Божий”. 

(megnyílnak a menny kapui és a felhőkön túli magasságokból lejön a földre Isten Fia)

С Рождеством Христовым! 

Boldog karácsonyt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.