Idő = orosz nyelvtudás

Shape Image One
Idő = orosz nyelvtudás

Avagy 5 hatékony tipp az időgazdálkodáshoz, hogy könnyebb legyen a nyelvtanulás

У меня нет времени. Ugye ismerős a mondat? Sokszor hallottuk, talán mi magunk is sokszor mondtuk már ezt a mondatot és ezzel meg is indokoltuk, miért nem tudunk oroszt (vagy bármilyen más idegen nyelvet) tanulni.

Pedig az embereknek egy csomó dologra van idejük – elmennek kávézni a barátaikkal, edzőterembe járnak, színházba vagy moziba mennek, filmeket néznek, kommenteket írnak a Facebookra. És ez persze rendben is van, de mégis jó lenne nyelveket tudni.

A nyelvtanuláshoz pedig időre van szükség, méghozzá naponta. Igen, NAPONTA, de ezt már sokszor leírtam, most nem ezzel szeretném rabolni az idődet, hanem azt javaslom, nézzük meg, hogyan találsz mégis időt, hogy végre tényleg hatékonyan tanulhasd az oroszt.

Előrebocsátom, hogy nem vagyok időgazdálkodási szakértő és igazán jó tervező, ezért csak olyan dolgokról fogok írni, amiket kipróbáltam, ill. nekem a gyakorlatban beváltak.

Ha nincs valamire időnk, akkor az tulajdonképpen azt jelenti, hogy vannak olyan fontosabb dolgok, amiket értékesebbnek tartunk, ezért azokkal töltjük inkább az időnket. Ez eddig egyértelmű, ugye?

Találd meg a „miérted”!

Ezért az első dolog, nem az, hogy felírjuk, mi mindent szeretnénk megtanulni, hanem kitaláljuk a „miértünket”. A „mit” és a „hogyan” előtt. Ez leegyszerűsíti az utat és lecsökkenti az orosztanulásra szánt időt. Ha ennek megfelelően tudjuk szervezni a tanulási tevékenységeket és megkeresni a megfelelő tananyagokat, akkor nem megy el annyi időnk a felesleges keresgélésre.

A saját példámon szeretném szemléltetni, mire gondolok. Számomra eleinte az angoltanulásban csak az volt a fontos, hogy megértsem, amit az interneten olvasok. Ezért nem a beszéd vagy a hallás utáni szövegértés fejlesztését tűztem ki célul, hanem csak az olvasást. De idővel rájöttem, hogy ezzel nagyon korlátozom magam, és ma már szeretném megérteni azt is, amit hallok. Így most a beszédértés fejlesztése a célom és ezért sok szöveget hallgatok.

Ha a témák felől közelítjük meg ezt a kérdést, akkor is lehet szűkíteni a tanulnivalók körét: ha az orosz konyha szerelmese vagy, akkor nincs szükséged a politikai hírek vagy a divat szókincsére és fordítva.

Ha megvan a „miértünk”, akkor erre koncentrálva már megkereshetjük azokat a tartalmakat, amik valóban inspirálnak bennünket. Amikkel a nyelvtanulást olyan vonzóvá tehetjük, hogy az igazából ne tanulás legyen, hanem szórakozás.

Szánj rá néhány percet és fogalmazd meg, mi a te „miérted”! Azután pedig írd össze, milyen témák érdekelnek annyira, hogy oroszul szívesen olvasnál / hallgatnál róluk naponta!

A kevesebb mindig több!

A második fontos dolog azt belátni, hogy az időgazdálkodás nem azt jelenti, zsúfoljunk bele minél több dolgot egy napba vagy egy hétbe. Nem azt jelenti, hogy vég nélküli feladatlistákat állítunk össze, ugyanis ezzel csak még jobban frusztráljuk magunkat. És valószínűleg nem is fogjuk elvégezni a 10. helyen álló nyelvtani gyakorlást.

Ehelyett sokkal hatékonyabb eldönteni, mi az, ami felesleges. Ezekre a kevésbé fontos dologra bizony nemet kell mondani. Tudom, hogy ez nem könnyű, de nagyon megéri.

Itt szeretném arra felhívni a figyelmed, hogy nem biztos, hogy a social media nézegetéséről kell lemondanod, hiszen a Facebook- vagy az Instagram-hírfolyam is hasznos lehet. Számomra a YouTube az abszolút nyerő, mert ott valóban sok az olyan tartalom, amiből szórakozva tanulhatok.

Tervezz, de állíts fel reális célokat!

A hatékony orosz nyelvtanuláshoz érdemes reálisan megtervezni az időbeosztásunkat. Persze ezt is biztosan számtalanszor hallottad már, de valóban ezt teszed?

Az „ezen a héten minden nap két órát oroszozok” valószínűleg nem reális cél, mint ahogy az sem, hogy elolvasok egy Tolsztoj-regényt, plusz naponta megnézek egy filmet és meghallgatok egy podcastet.

Most valószínűleg azt mondod, ezek nagyon idétlen példák, és nyilván nem is ezt csinálod. De biztos vagyok benne, hogy a tudat alatt megfogalmazott irreális célok okozzák nagyon sokszor azt, hogy a nyelvtanulók abbahagyják a tanulást.

Mert nagyon ritkán tudunk naponta két órán keresztül orosz nyelvet tanulni, sőt, gyakran a 30 perc is nehézséget okoz. Ennek az egyik oka az is lehet, hogy homályos elhatározások helyett konkrét célokra van szükséged.

A konkrét célok ereje

Az nem konkrét cél, hogy „holnap most már tényleg fogok oroszt tanulni”. Az agyunk nem igazán szereti a megfoghatatlan dolgokat és ezért valószínűleg csak halogatjuk az ilyen általánosan megfogalmazott tevékenységek elkezdését.

Ehelyett már előző este érdemes elhatároznod, hogy előreláthatólag mikor, konkrétan mit fogsz tanulni. Például milyen könyvet olvasol, milyen sztorit hallgatsz meg, melyik videót nézed meg.

A konkrét időkorláttal viszont érdemes óvatosnak lenni, mert lehet, hogy akkor nem fogod annyira önfeledten élvezni a tanulást, inkább csak arra figyelsz, lejárt-e már az idő.

Ha tényleg nincs időnk

De mi van akkor, ha ez a sok okoskodás hiábavaló és TÉNYLEG nincs időnk és TÉNYLEG nem csak arról van szó, hogy ezzel a kifogással halogatjuk az orosztanulást?

A szövegek hallgatása az, ami a segítségünkre jön, mert ezt szinte mindenhol végezhetjük. Nem szükséges „odaülni” mellé, és csinálhatjuk csak úgy, melléktevékenységként is. Nem mellesleg ez a hatékony nyelvtanulás egyik kulcsa.

Bizonyára vannak olyan tevékenységek a hétköznapjaidban vagy akár hétvégén, amelyekről nem lehet lemondani, de közben nem igénylik a teljes figyelmedet.

Van, aki autóvezetés közben hallgat folyamatosan orosz szövegeket. Ha ez neked is opció, akkor próbáld ki, mi a jobb – olyan mini sztorik hallgatása, amelyeket már ismersz (ezek ugyanis nem vonják el túlságosan a figyelmed)? Vagy éppenséggel valami új és érdekes, mert különben képtelen vagy odafigyelni? Bevallom, ez nekem nem vált be, mert akkor nem tudok igazán a vezetésre koncentrálni, de neked talán bejön.

Van, aki a tömegközlekedés idejét tudja így hasznossá tenni. Ez veszélytelenebb az előző ötletnél, de itt mindenképpen valami nagyon érdekeset javasolnék, mert különben a számtalan inger elvonja a figyelmed.

A monoton sport (futás, gyaloglás, biciklizés) is lehet olyan főtevékenység, ami mellett hallgathatod a kedvenc orosz szövegeidet. A szobabiciklin akár filmeket is nézhetsz, bár lehet, hogy a tempó néha egy kicsit lassulni fog.

A házimunka az egyik legjobb lehetőség arra, hogy egyúttal oroszt tanulj. Nekem a legjobban a vasalás és a takarítás vált be, mert a főzésben sajnos nem vagyok annyira profi, hogy megosszam a figyelmem. :)))))

A sorban állás is hasznos lehet, de ekkor valószínűleg csak olyan rövid sztorikat hallgathatsz, amiket előkészítettél és gyorsan elő tudsz kapni.

A tervezés egyébként is fontos. Egyrészt a változatosság kedvéért érdemes megtervezni, mikor, hol, mit hallgatsz. Másrészt azt is jó kitapasztalni, mikor érdemes valami újjal próbálkozni és mikor lehet ismételni a már ismert szövegeket.

És ahhoz is kell a tervezés, hogy ott legyenek veled a hallgatásra szánt orosz szövegek. Akkor tényleg már csak el kell kezdeni. Neked van valamilyen bevált tipped a hatékony időgazdálkodásra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük