Hogyan vágj bele az orosz nyelvtanulásba?

Shape Image One
Hogyan vágj bele az orosz nyelvtanulásba?

Robbantsuk fel a rossz megszokásokat!

Bár nem ismerlek személyesen, de úgy gondolom, legelőször is a nyelvtanulásról alkotott gondolkodásod átalakítására van szükség, ha egy idegen nyelvet hatékonyan szeretnél elsajátítani. Ugyanis valószínűleg kellőképpen tele vagy az iskolából hozott előítéletekkel, hamis képzetekkel, rossz beidegződésekkel. Jó hír, hogy ezeket némi türelemmel és elszántsággal meg tudod változtatni, ha megérted, hogyan és miért.

Az első hamis meggyőződés az, hogy az idegen nyelv éppen olyan tantárgy, mint a többi, tehát hasonlóan kell tanulni.

A természetes nyelveket – mint amilyen az orosz is – nem lehet úgy tanulni, mint a matematikát: megtanulunk egy szabályt, majd gyakoroljuk példákon. Írás közben még működhet korlátozottan, mert van időd felidézni a szabályokat. De ha egy szöveget hallgatsz vagy beszélgetsz valakivel, nem tudsz szabályokon gondolkodni. A beszéd és a szabályokon való gondolkodás ugyanis az agy két különböző tevékenysége.

De akkor mi segíthet abban, hogy jól elsajátíts egy idegen nyelvet? Honnan fogod tudni a szavakat és főleg a nyelvtant? Nagy mennyiségű érthető, megértett szövegre, tartalomra van szükséged ahhoz, hogy megismerd a tanult nyelv szókincsét és nyelvtani szerkezeteit. Talán már hallottál is erről, ez a comprehensible input, azaz érthető tartalom.

És hogyan tudod “bevinni” ezeket az érthető tartalmakat? Orosz nyelvű szövegek hallgatásával és olvasásával. Ez biztosítja azt, hogy egyre jobban összebarátkozz az orosszal, egyre jobban értsd, egyre világosabb legyen a szerkezete és azt is, hogy egyszer csak mintegy “magadtól” elkezdj beszélni!

Bármilyen szokatlan gondolat is számodra, nem a feladatok megoldása, a tesztek kitöltése vagy a végződések beírása fog hozzásegíteni az orosz nyelv elsajátításához. A következő bejegyzésben folytatjuk a rossz beidegződések lerombolását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.