Hogyan vágj bele az orosz nyelvtanulásba?

Shape Image One
Hogyan vágj bele az orosz nyelvtanulásba?

Robbantsuk fel a rossz megszokásokat!

Bár nem ismerlek személyesen, de úgy gondolom, legelőször is a nyelvtanulásról alkotott gondolkodásod átalakítására van szükség, ha egy idegen nyelvet hatékonyan szeretnél elsajátítani. Ugyanis valószínűleg kellőképpen tele vagy az iskolából hozott előítéletekkel, hamis képzetekkel, rossz beidegződésekkel. Jó hír, hogy ezeket némi türelemmel és elszántsággal meg tudod változtatni, ha megérted, hogyan és miért.

Az első hamis meggyőződés az, hogy az idegen nyelv éppen olyan tantárgy, mint a többi, tehát hasonlóan kell tanulni.

A természetes nyelveket – mint amilyen az orosz is – nem lehet úgy tanulni, mint a matematikát: tehát megtanulunk egy szabályt, majd gyakoroljuk példákon. Írás közben még működhet korlátozottan, mert van időd felidézni a szabályokat. De ha egy szöveget hallgatsz vagy beszélgetsz valakivel, nem tudsz szabályokon gondolkodni. A beszéd és a szabályokon való gondolkodás ugyanis az agy két különböző tevékenysége.

De akkor mi segíthet abban, hogy jól elsajátíts egy idegen nyelvet? Honnan fogod tudni a szavakat és főleg a nyelvtant? Nagy mennyiségű érthető, megértett szövegre van szükséged ahhoz, hogy megismerd a tanult nyelv szókincsét és nyelvtani szerkezeteit. Talán már hallottál is erről, ez a comprehensible input, azaz érthető tartalom. A hangsúly a szövegek megértésén van és nem azon, milyen esettel, igeidővel vagy személlyel fejezzük ki.

De mit is kell még tudni erről az úgynevezett “inputról”? Az input hipotézis Stephen Krashen amerikai nyelvészprofesszortól származik és röviden összefoglalva ezt jelenti: egy tanuló nyelvtudása akkor fejlődik természetes módon, ha olyan “inputot” kap, amely egy lépéssel túlmutat a nyelvi kompetenciájának jelenlegi szintjén. Például, ha egy tanuló az “i” szinten van, akkor az “érthető input” számára az “i + 1” szint, azaz egy kevéssel felette van az ő tudásának. Ezért nem működhet az, ha egyből filmeket, sorozatokat nézve akarsz elkezdeni egy idegen nyelvet, mert az sokkal feljebb van a szintednél. Persze vannak, akik elég elszántak és szépen fejlődnek is, de gyorsabban lehet haladni, ha betartjuk ezt a szabályt.

És hogyan tudod “bevinni” ezeket az érthető tartalmakat? Számodra megfelelő szintű orosz nyelvű szövegek hallgatásával és olvasásával. Miközben “inputolod” a szövegeket, egyre érthetőbb lesz az orosz nyelv, megmaradnak a szavak, a nyelvtan és egyszer csak mintegy “magadtól” fogsz beszélni! Talán nem fogod tudni, mikor, melyik szövegben “tanultad” meg ezt a kifejezést, de pontosan fogod tudni, mikor, milyen jelentésben, hogyan kell használni.

Bármilyen szokatlan gondolat is számodra, nem a feladatok megoldása, a tesztek kitöltése vagy a végződések beírása fog hozzásegíteni az orosz nyelv elsajátításához. A következő bejegyzésben folytatjuk a rossz beidegződések lerombolását.

Ha szeretnél egyszerűen, természetes módon oroszt tanulni, ismerkedj meg azzal a nyelvi klubbal, ahol mindezt megvalósíthatod!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.