Hogyan fogok beszélni oroszul?

Shape Image One
Hogyan fogok beszélni oroszul?

Ha csak hallgatom az orosz szövegeket?

Szinte minden posztban azt ismételgetem, hallgass (és lehetőség szerint olvass) minél több érthető, érdekes orosz szöveget! Na jó, de ha csak hallgatod az oroszt, mitől fogsz tudni beszélni?

Nagyon sokan azt a nézetet osztják, miszerint az első perctől kezdve beszélni kell egy idegen nyelvet. Nem is tudom … Egy hasonlattal szeretném megvilágítani, miért nem tartom ezt igazán jó dolognak. Ha nem tudsz úszni, biztos az a legjobb megoldás, ha beledobnak a mély vízbe? Talán „megúszod” és nem fulladsz bele, de valószínűleg nem a legjobb, leghatékonyabb módon kezdesz el „úszni”.

Akkor kezdj el beszélni egy idegen nyelven, amikor már magától „jön belőled”!

Miért nem tartom jónak a nyelvtanulás elején a beszédet?

Ne ijedj meg attól, hogy nem próbálkozol a kezdetektől a beszéddel! Van, akit eleve leblokkol, ha meg kell szólalnia. Ez teljesen érthető és más oka is van annak, hogy érdemes várni a beszéddel.

Nem tudsz még szavakat, nem ismered a nyelvtani szabályokat, a jó kiejtést, ami szükséges ahhoz, hogy megértsenek. Ezért eleinte biztosan hibázni fogsz. Ha pedig ki is mondod a hibás alakokat, azok jó eséllyel rögzülnek és később is helytelenül fogod őket használni.

Még egy dolog, ami a túl korai beszéd ellen szól: az így megszerzett tudás nem lesz automatikus. Ha te magad próbálod „összerakni” a mondatokat, az mindig tudatos lesz és ez azt eredményezheti, hogy később is mindig gondolkodnod kell azon, hogyan fejezd ki magad.

Ezzel szemben, ha sok szöveget hallgatsz, az agyad egy idő után magától, automatikusan elkezdi használni az ily módon elsajátított szavakat, mondatokat.

Erre van egy nagyon kézenfekvő példám. A volt főnököm kedvenc szavajárása ez volt: „Ne dőlj a kardodba!” Bár ez a kifejezés finoman szólva nem tartozott a kedvenceim közé, csak tudatos odafigyeléssel tudtam elkerülni, hogy én is használjam.

Ugyanez történik a gyakran hallott orosz mondatokkal is: egyszerűen nem tudjuk másképp mondani. És ha sok szöveget „inputolsz”, egy idő után minden helyzetben lesznek olyan mondataid, amik mintegy maguktól, automatikusan jönnek elő.

Mit tudsz tenni eleinte, ha ne beszélj oroszul?

A megértés ellenőrzéséhez és a gyakorlás miatt persze mi, tanárok sokszor teszünk fel kérdéseket. Ezekre eleinte nyugodtan válaszolj magyarul vagy mondj csak annyit: „да” vagy „нет”!

Később használhatsz egy-egy szót, kifejezést, majd egész mondatokat. Mindig csak azt a szöveget vedd alapul, amit éppen tanulsz és sokat hallgattál, hiszen azt akarod gyakorolni. Legyél türelmes, mert a sok kicsi itt is sokra megy!

Csak ilyen kérdéseket használj: Ki? Kit? Mit? Mit csinál? Hol? Mikor? Kivel? Hová? Honnan? Stb.

Kerüld a „Miért?” és a „Hogyan?” kérdést, hiszen ezekre többnyire csak önálló beszédprodukcióval tudsz válaszolni! Akkor pedig előfordulhat, hogy olyan szóra lesz szükséged, amit nem ismersz. Ez azért nem jó, mert itt nem a további szókincsbővítés a feladat, hanem csak az, hogy minél többet használd és te magad is kimondd az új kifejezéseket.

A több mondatból álló, önálló beszédprodukció a nyelvtanulás kezdetén azért sem hasznos, mert nagy a hibázási lehetőség. És a kimondott hibás alakokat nagyon jól meg tudjuk jegyezni.

Te hogy állsz a beszéddel / beszédhez?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük