Hogyan fogok beszélni oroszul?

Shape Image One
Hogyan fogok beszélni oroszul?

Ha csak hallgatom az orosz szövegeket?

Az előző bejegyzésekben azt tanácsoltam, hallgass (és lehetőség szerint olvass) minél több érthető, érdekes orosz szöveget! Na jó, de ha csak hallgatod az oroszt, mitől fogsz tudni beszélni?

Nagyon sokan azt a nézetet osztják, miszerint az első perctől kezdve beszélni kell egy idegen nyelvet. Nem is tudom … Egy hasonlattal szeretném megvilágítani, miért nem tartom ezt igazán jó dolognak. Ha nem tudsz úszni, biztos az a legjobb megoldás, ha beledobnak a mély vízbe? Talán “megúszod” és nem fulladsz bele, de valószínűleg nem a legjobb, leghatékonyabb módon kezdesz el “úszni”.

Akkor kezdj el beszélni egy idegen nyelven, amikor már magától “jön belőled”!

Ne ijedj meg attól, hogy nem próbálkozol a kezdetektől a beszéddel! Van, akit eleve leblokkol, ha meg kell szólalnia. Ez teljesen érthető és más oka is van annak, hogy érdemes várni a beszéddel.

Nem tudsz még szavakat, nem ismered a nyelvtani szabályokat, a jó kiejtést, ami szükséges ahhoz, hogy megértsenek. És amire talán nem is gondolsz: az így megszerzett tudás nem lesz automatikus. Ha te magad próbálod “összerakni” a mondatokat, az mindig tudatos lesz és ez azt eredményezheti, hogy később is mindig gondolkodnod kell azon, hogyan fejezd ki magad.

Ezzel szemben, ha sok szöveget hallgatsz, az agyad egy idő után magától elkezdi használni az ily módon elsajátított szavakat, mondatokat. Erre is van egy nagyon kézenfekvő példám. A volt főnököm kedvenc szavajárása ez volt: “Ne dőlj a kardodba!” Bár ez a kifejezés finoman szólva nem tartozott a kedvenceim közé, csak tudatos odafigyeléssel tudtam elkerülni, hogy én is használjam. Ugyanez történik a gyakran hallott orosz mondatokkal is.

Mit tudsz tenni eleinte? A megértés ellenőrzéséhez és a gyakorlás miatt persze mi, tanárok sokszor teszünk fel kérdéseket. Ezekre eleinte nyugodtan válaszolj magyarul vagy mondj csak annyit: “да” vagy “нет”! Később használhatsz egy-egy szót, kifejezést. Az egész mondatokból álló, önálló beszédprodukcióval pedig mindenképpen várj!

Persze ezt a módszert csak megfelelő szövegekkel, tananyagokkal alkalmazhatod. Nem szeretnélek egyedül hagyni ebben, ezért alkottam meg LÉna videós orosz nyelvi klubját, ahol te is tanulhatod így az orosz nyelvet. Legyen LÉna az orosztanárod!

Az alábbiakban egy videós minisztorit ismerhetsz meg, amit már A1 szinten is jól meg lehet érteni. A klubban a videón kívül megtalálható a szöveg átirata, teljes fordítása és a gyakorláshoz kérdések és válaszok (hanganyaggal).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.