Hogy értheted meg jobban az orosz beszédet?

Shape Image One
Hogy értheted meg jobban az orosz beszédet?

A beszédértés minden nyelvtanuló számára kihívás

Nyelvtanulóként mindannyian számos kihívással nézünk szembe. Minden idegen nyelvnek megvannak a saját mumusai, ugyanakkor léteznek közös törvényszerűségek, amelyekkel minden nyelvtanuló szembesül.

Az orosz első látásra bővelkedik az ilyen kihívásokban, hiszen ott van mindjárt a híres cirill ábécé, ami sokakat visszatart attól, hogy önállóan vagy bárhogyan is belefogjanak a orosztanulásba.

Most mégsem erről lesz szó, hanem egy olyan készségről, amit nem lehet elhanyagolni, ha tényleg hatékonyan, minél tökéletesebben akarunk elsajátítani egy idegen nyelvet.

A beszédértést vagy másképpen hallás utáni szövegértést sokan mégis csak egy olyan feladatnak tartják, amit majd később, a nyelvtudás magasabb szintjén gyakorolni fognak.

Mivel szembesülünk kezdőként?

Ha emlékszel arra, amikor először hallottál összefüggő szöveget oroszul (vagy a tanult idegen nyelveden), akkor feltehetően igaznak fogod tartani a következő állítást. Olyan érzésünk van, hogy egy összefüggő, ködös massza az, ami ránk zúdul és képtelenek vagyunk belőle kiérteni akár még csak szavakat is. És biztosak vagyunk benne, hogy ebből soha nem lesz nyelvtudás.

A haladó nyelvtanulóknak sem könnyebb

De nemcsak kezdőként lehetnek megdöbbentő megtapasztalásaid, hanem például akkor is, ha haladó szinten vagy a(z orosz) nyelvtudásban és anyanyelvi beszélővel kommunikálsz. Már egészen jól tudod ezt a nyelvet, végigtanultad az iskolai kötelező penzumot és jó néhány nyelvkönyvet, letettél egy (több) nyelvvizsgát, jól ki tudod fejezni magad, de mégis alig tudod követni, amit mond.

Igazi rémálom, ami az alig létező önbizalmunkat is teljesen porig rombolja. A rémálmok legrémálmabbika pedig az a szituáció, amikor anyanyelvi társaságba csöppensz és egymás között beszélgetnek. Ez bizony a nyelvtudás igen magas szintjén levőknek is komoly kihívás, ha nincsenek hozzászokva.

És a probléma nem is abban van, hogy nincs meg a megfelelő szókincsed vagy a nyelvtudásod gyenge. Nem is az, hogy gyorsan beszélnek, hanem az, hogy a hallás utáni beszédértés egy olyan készség, amit rengeteget kell gyakorolni és ez bizony időbe telik.

Lehet gyorsan orosz (bármilyen idegen) nyelvet tanulni?

Az internet tele van olyan ajánlatokkal, amelyek azt állítják, hogy … nyelvet rekord rövid idő alatt megtanítják. Sőt, olyan beszámolókkal, hogy valaki néhány hónap / hét / nap alatt megtanult egy nyelvet. Nem kétlem, hogy sok mindent meg lehet tanulni, egy csomó mondatot, kifejezést tudhatunk, de az igazi teszten (az anyanyelviek megértése) ez a tudás valószínűleg nem állja ki a próbát.

Lehet, hogy évekbe telik, mire azt tapasztaljuk, nem kell erőlködnünk, koncentrálnunk, hanem „egyszerűen csak úgy” megértjük, amit hallunk.

A megoldás

Ennek a posztnak persze nem az a célja, hogy teljesen elvegye a kedved a nyelvtanulástól, tehát lássuk, mit lehet tenni, hogy minél hamarabb elérd ezt a felszabadító érzést.

Az első, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ne csak a „szemeddel” tanulj oroszul!

Nyelvtanulóként gyakran esünk abba a hibába, hogy csak olvassuk a tankönyvi szöveget, a szavakat, mondatokat vagy bármit, amiről úgy gondoljuk, meg kell tanulnunk.

Azt javaslom, végezz el egy egyszerű kísérletet és tisztábban fogsz látni! Egy héten át jegyezd fel, mennyi idegen nyelvi szöveget olvastál és mennyit hallgattál! Nem vagyok jós és nem ismerlek, de feltehetően az első kerül ki győztesen a versenyből.

A szöveghallgatás időt és energiát igényel, de nagyon hasznos

Pedig a szöveghallgatásnak több okból is óriási szerepe van a nyelvtanulásban! Nemcsak a kiejtés és az intonáció tökéletesítéséhez elengedhetetlen, hanem a szókincs és a nyelvtan tanulásához is. Hallás után sokkal könnyebben tanuljuk meg a szavakat és „gyakoroljuk be” a nyelvtani szabályokat is. A beszédértésünket pedig csak ezen a módon fejleszthetjük.

Miért nem csináljuk akkor, ha ez ennyire hatékony és fontos? Egyszerűen azért, mert a hallás utáni szövegértés gyakorlása nagyon nehéz, megerőltető és frusztráló, ha nem a megfelelő módon csináljuk. És ha feltételezzük, hogy fokozatosan nehezedő szintű szövegeket hallgatunk, akkor ez nem csak kezdőként van így.

A „titkos” recept

De valamit mégis tehetünk, ami nagyon látványos eredményt hoz, ha kitartunk mellette, és rendszeresen csináljuk. (Ugye az megvan, hogy naponta kell foglalkozni egy idegen nyelvvel, ha meg akarod tanulni?)

Tulajdonképpen több poliglott ajánlja ezt módszert vagy valamit, ami nagyon hasonlít hozzá, de egy tanítványom is többé-kevésbé ezt csinálta és nagyon hasznosnak találta. Mindenképpen érdemes kipróbálni.

Válaszd ki egy kedvenc filmedet, amit akárhányszor megnéznél és hallgasd / nézd kis részletekben, akár százszor is! Úgy mint a kedvenc zenédet.

Azt javaslom, hagyd a tananyagnak preparált filmrészleteket, mert ezt a módszert csak akkor fogod tudni használni, ha tényleg tetszik a kiválasztott film. A cél az, hogy nagyon motivált legyél!

A legjobbak erre a rövid, érthető párbeszédek, eleinte akár felirattal, de anélkül is nagyon jó, csak hallgasd újra és újra! Arra vonatkozóan nincs általános szabály, milyen hosszú legyen a részlet, mert mindenkinél más az optimális hossz. A lényeg az, hogy számodra átlátható, felfogható legyen. Eleinte akár egy percnél rövidebb is lehet, de az 5 percet később se haladja meg, mert az agyunk kapacitása véges!

A várható eredmény

Megdöbbentő felfedezést fogsz tenni: minél többször hallgatod meg, annál többet fogsz érteni belőle még szótár / fordító nélkül is. A cél az is lehet, hogy tökéletesen megértsd, de néha az sem baj, ha csak a lényeget próbálod kihámozni, mert az is sokat hozzátesz a tudásodhoz.

Hogy mi lesz ennek a haszna, azt hamarosan tapasztalni fogod: nem csak a beszédértés javulása! Egyúttal a nyelvtudásod, a szókincsed, a nyelvhelyességed és a beszédkészséged is óriásit fog fejlődni!

Te melyik filmet választod a beszédértés gyakorlására?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük