Hallgasd meg többször az orosz szövegeket!

Shape Image One
Hallgasd meg többször az orosz szövegeket!

A szöveghallgatás és a megértés

Mit teszel, ha meghallgatsz egy orosz szöveget és elsőre nem érted?

Elmegy tőle a kedved és hagyod az egészet?

Vagy beleveted magad a szótározásba és megnézel minden szót?

Vagy simán átmásolod a szöveget egy fordítóba és elolvasod tört magyar nyelven?

Valószínűleg sejted, hogy nem ezekről a módszerekről lesz szó, bár bevallom, velem is előfordul, hogy nem akarok vacakolni és simán lefordíttatok egy angol szöveget.

Nem fogom rabolni az idődet, ezért előre elárulom ennek a posztnak a lényegét:

minél többször meghallgatsz egy orosz szöveget, annál inkább fogod érteni még akkor is …

  1. ha közben nem szótározol,
  2. nem fordíttatod le valamilyen alkalmazással,
  3. senki nem mondja meg az ismeretlen szavakat
  4. vagy nem használod a képkeresőt.

Bár dióhéjban ez a lényeg és ha nincs több időd, akkor legalább ennyit jegyezz jól meg, de ha szereted tudni, mi miért van, ha szereted tudni, mi hogyan működik, akkor érdemes lesz tovább olvasnod.

Miért?

Mindig is foglalkoztatott ez a különös jelenség, hiszen ugyanakkora a szókincsünk és ugyanúgy tudjuk a nyelvtant már az első hallgatás alkalmával is. Mi változik meg közben? Miért értjük minden egyes meghallgatással egyre jobban és jobban a szövegeket? Vagy miért nem értjük olyan jól elsőre?

A továbbiakban ennek a kérdésnek a miértjeit járjuk körül. És mielőtt elveszítenélek, elárulom, hogy ha másért nem, azért érdemes elolvasnod, mert aminek tudjuk az okát, azt általában komolyabban is vesszük.

(Amit itt olvashatsz, az egyrészt saját tapasztalat, másrészt internetes kutakodásaim eredménye. Ígérem, nem lesz túl hosszú.)

Megismétlem, hátha fent átugrottad: minél többször meghallgatsz egy orosz szöveget, annál inkább fogod érteni.

Tehermentesíti az agy munkáját

Ha újra és újra meghallgatunk egy orosz szöveget, az agyunk elkezdi kiszűrni és rögzíteni a gyakori kifejezéseket és nyelvtani szerkezeteket. Eközben egyre könnyebben kezeli őket és így jobban tudunk figyelni az addig ismeretlen részletekre.

Aktív felfedező folyamat

Ha másodszor vagy harmadszor hallgatunk egy szöveget, akkor az nem passzív befogadás, hanem egy olyan folyamat, amely során az agyunk aktívan részt vesz további nyelvi mintázatok és jelentések felfedezésében.

Megbirkózunk a hangzásbeli nehézségekkel

Ha többször meghallgatjuk a szövegeket, akkor egyre ismerősebbnek érzékeljük az orosz nyelv hangzását, ritmusát és intonációját.

Az első meghallgatás során esetleg csak néhány kifejezést sikerül elcsípni. Ez lehet azért, mert a beszélő elharapja a szóvégeket, összevonja a szavakat vagy számunkra nem várt módon hangsúlyoz egy szót. De az ismételt hallgatás során az agyunk egyre jobban alkalmazkodik az idegen hangokhoz, hangsúlyokhoz és intonációhoz.

Eközben mintegy finomhangoljuk a hallásunkat, és felismerünk olyan kiejtésbeli finomságokat is, amik eleinte elkerülték a figyelmünket.

Járulékos haszon, hogy ezáltal egyre inkább képesek leszünk az autentikus hangzás utánzására is.

A nyelvi kontextus értelmezése

Ha újra meghallgatunk egy orosz szöveget, nemcsak egyre több szót értünk meg, hanem egyre jobban tudjuk értelmezni a szövegkörnyezetet. És itt nem arról van szó, hogy rájövünk, miről szól egy sztori. Ezen túlmutat az, hogy egyre világosabb lesz számunkra, hogyan alkotnak a szavak mondatokat és szövegeket.

Így nemcsak az egyes szavak jelentését ismerjük, hanem azt is, hogyan kombinálhatjuk ezeket a szavakat értelmes mondatokká és szövegekké.

A nyelvi memória fejlesztése

Ha többször meghallgatjuk a szövegeket, az általánosságban segíti a nyelvi memóriánk fejlesztését és bővíti a szókincsünket. Ez hozzájárul ahhoz,hogy automatikusan felismerjük az orosz szavakat beszéd közben, a szövegek hallgatásakor vagy olvasás során.

Hányszor hallgassuk meg az orosz szövegeket?

Jogosan merül fel a kérdés: hányszor érdemes meghallgatni egy szöveget? Ez rengeteg tényezőtől függ, de azért általánosságban igaz, hogy kb. 3 alkalomnál megáll a monotóniatűrésünk. Inkább térj vissza rá másnap, mint egyszerre hallgasd unásig! A sokszori hallgatáskor már úgysem figyelsz oda és fennáll annak is a veszélye, hogy egy jó ideig elő sem veszed.

Türelem!

És mi van, ha maradnak érthetetlen vagy olyan tartalmak, amiket nem tudsz megjegyezni? A legjobb az, ha ezeket nem erőlteted, hanem türelmes vagy. Talán még nem vagy kész a befogadásukra, de ha folytatod az orosztanulást, idővel minden világos lesz.

A rendszeres szöveghallgatás további előnyei

Nem győzöm eleget ismételgetni: hallgasd meg többször az új orosz szövegeket! Ne add fel akkor sem, ha elsőre csak érthetetlen halandzsának tűnik!

Ha ezt rendszeresen csinálod, az nemcsak javítja a hallás utáni szövegértésedet, hanem ráadásul egy csomó előnye van:

  1. Bővíti a szókincsedet úgy, hogy nem kell külön szavakat tanulni.
  2. Javítja a nyelvhelyességed, azaz megtanulod a nyelvtant. Mindezt szabályok tanulása és nyelvtani gyakorlatok végzése nélkül.
  3. Fejleszti a beszédkészséged.
  4. Javítja a kiejtésed.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük