Ha el vagy veszve az orosztanulásban …

Shape Image One
Ha el vagy veszve az orosztanulásban …

A tanulási folyamatok nemcsak óriási lehetőségeket rejtenek magukban, hanem folyamatosan új kihívások elé állítanak bennünket. Ahogy belemerülünk valami újba – legyen az egy új hobbi, szakma vagy éppen az orosztanulás – a káosz és bizonytalanság érzésével szembesülünk. Ezért ebben a posztban beszéljünk egy újabb frusztráló helyzetről – arról, amikor elveszettnek érezzük magunkat!

Mert bizony sok mindent megtanítanak nekünk az iskolában, számtalan ismeretet gyömöszölnek a fejünkbe, de azt nem, hogyan tanuljunk és hogyan építsük be a tudást.

Ezért nem csoda, ha felnőttként is elveszettnek érezzük magunkat egy-egy tanulási folyamatban, különösen az elején. Eleinte ott van bennünk az elhatározás és a nyitottság az új dolgokra. De megjelenik a káosz is. Úgy érezzük, nem tudjuk megcsinálni és ilyen gondolatok kavarognak bennünk:

“Ez nekem túl sok.”

“Én ehhez béna vagyok.”

“Nekem ez nem fog működni.”

Hadd tegyek egy kis kitérőt! Érdemes azon is elgondolkodni, honnan származnak ezek a mondatok. Az iskolában szoktad meg? Valaki – talán éppen te – ezt mondogatta neked? Ha ezt kideríted, akkor már el is kezdheted felszámolni a fejedben zajló monológot. A korábbi sikertelenségek oka ugyanis valószínűleg nem benned rejlik, hanem a rossz módszerekben vagy a nem megfelelő tankönyvekben. A romboló self talkra pedig egyáltalán nincs szükség. No de térjünk vissza a jó kis kezdeti káoszhoz!

Hogy szoktuk kezdeni?

Veszünk egy könyvet, azután még néhányat. Keresgélünk az interneten, elmentünk néhány oldalt és feliratkozunk YouTube-csatornákra. Szépen gyűlik a tanulnivaló, belenézünk ebbe, bele abba. Megnézünk (egyszer, félig) egy-két videót. Ha szorgalmasabbak vagyunk, akkor kikeressük és kiírjuk az ismeretlen szavakat.

És amikor már ott van előttünk egy halom új, feldolgozatlan információ, akkor kétségbeesünk. Úgy érezzük, hogy el vagyunk veszve.

Ez teljesen természetes érzés. Ugyanis nem halmozni kellene az újabbnál újabb tananyagokat, hanem egész egyszerűen ELKEZDENI FELDOLGOZNI és BEÉPÍTENI.

Hogyan láss hozzá?

Ennél egyszerűbbet el sem tudok képzelni:

  1. Nézz meg egy számodra nem túl nehéz videót – többször! Esetleg hallgass meg egy hanganyagot a tankönyvből és – ha szükséges – olvasd hozzá a szöveget!
  2. Próbáld megérteni!
  3. Ha tetszik, hallgasd és olvasd újra!
  4. Érts meg belőle minél többet!
  5. Ne legyél perfekcionista, mert a tökéletességre itt sem célszerű törekedni! Előbb vagy utóbb úgyis találkozni fogsz ugyanazokkal a szavakkal és szerkezetekkel és az ismétlések hatására megjegyzed őket.
  6. Azután ismételd ugyanazt egy következő videóval vagy tananyaggal!

El tudsz képzelni ennél egyszerűbbet?

Hallgasd, olvasd, értsd meg, ismételd!

Persze itt van a kutya elásva, hiszen többnyire pont a legegyszerűbb dolgokat nem vagyunk hajlandók megtenni. Éppen azokat, amik a sikerhez vezetnének.

Még az sem igazán fontos, hogy hol, milyen anyaggal kezded. Persze vannak bizonyos alapvető szabályok: eleinte ne filmeket nézz vagy regényeket olvass, mert azoknak túl nehéz a szövege és ez csak elveszi a kedved! Ne kezdj el nehéz nyelvtani magyarázatokat olvasni vagy kigyűjteni egy csomó szót, mert ezek nem igazán hatékony tevékenységek!

Csak kezdd el egy történettel, egy videóval vagy egy tankönyvi leckével! Ne akarj egyszerre mindent és legyél magaddal türelmes! Néhány hónap múlva már egészen másképp fogod látni a kezdeti káoszt. Ami az elején rengeteg időbe került, azt egyre ismerősebbnek és könnyebbnek fogod érezni. Ha …

Egy igazi megoldás van

Ha tényleg csinálod. Ha elhiszed, hogy el fogsz jutni A-ból B-be és el is indulsz az úton. Ha elfogadod, hogy kezdetben valóban kaotikusnak tűnik az orosz (vagy bármelyik másik új nyelv), de minden a helyére fog kerülni. Ha nem állandóan arra gondolsz, hogy egy sötét erdőben vagy és ez neked úgysem fog sikerülni. Mi lenne, ha kijönnél ebből a “jaj de sajnálom magam” állapotból és azt mondanád:

“Mi van, ha mégis megpróbálom?”

“Mi van, ha nem hiszem el, hogy béna vagyok?”

“Mi van, ha nem hiszem el, amit eddig valaki mondogatott nekem?”

Itt és most

Ne arra gondolj, mit lesz félév múlva vagy hogy mikor fogod tudni a teljes főnévragozást az igeszemlélettel és a mozgást jelentő igékkel! Mert ez csak pánikhoz vezet és akkor tényleg nem fogod végigcsinálni. Légy türelmes és ne akarj mindent egyszerre megtanulni, mert úgysem lehet.

Egyszerűen élvezd éppen azt a videót / történetet / leckét, amit most tanulsz és azt a szintet, amin most vagy! Ha úgy tetszik, ebben is gyakorold a mindfulnesst! Persze jó, ha vannak céljaid, de ne mindig arra gondolj, mikor fogod őket megvalósítani! Ha így csinálod, nem fogod elveszettnek érezni magad, hanem éppen hogy jó érzés lesz oroszt tanulni. Talán még a sikereidet is észreveszed.

A szív, a lélek és a terv

Viszont kötelezd el magad és csináld teljes szívvel-lélekkel! A nyelvtanulást lehet félvállról venni, csak akkor nem lesz belőle semmi. De ne ijedj meg, ez nem azt jelenti, hogy az egész napodnak az oroszról kell szólnia vagy naponta órákat kell vele töltened.

Csinálj egy egyszerű tervet, amit tényleg követni fogsz! És itt nem arra gondolok, hogy tervezd meg, mikor milyen tananyagot fogsz tanulni. Ehelyett azt javaslom, tervezd meg, melyik nap, mikor tudsz az orosszal foglalkozni!

Blokkolj ki lehetőleg minden nap EGY FÉL ÓRÁT, amit a tanulásnak szentelsz! Ne hetente egyszer 3-4 órát, hanem naponta felet. Persze kimaradhat 1-1 nap, de törekedj a rendszerességre! A sok kicsi itt is sokra megy.

Csak csináld! Ne könyveket vegyél, ne feliratkozásokat és videókat gyűjts, és ne a füzeteid legyenek tele! Inkább hallgass (plusz olvass) minél több neked érdekes és érthető szöveget! És tulajdonképpen ennyi az egész. Ugye milyen egyszerű, ha nem bonyolítjuk túl?

Nap mint nap rengeteg új ismeret érkezik az életedbe, amivel bizony nem könnyű megbirkózni. Különösen igaz ez akkor, ha nincs hozzá útmutatód – egy tanár, egy tréner vagy egy kurzus. De ha elkezded és CSAK CSINÁLOD, akkor bármennyire kaotikusnak tűnik elsőre, nem leszel elveszve. Arról nem is beszélve, hogy sokszor éppen ez a káosz rejti magában az átalakulás és a fejlődés lehetőségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük