Egy sikertörténet oroszból

Shape Image One
Egy sikertörténet oroszból

Mostanában nagyon sokszor írok a storytellingről, TPRS-ről, story listeningről. Ezt azért teszem, mert mind nyelvtanárként, mind nyelvtanulóként azt tapasztalom, hogy ezek a módszerek rendkívül hatékonyak. Kb. 3 éve ismertem meg azt a módszert, amit természetes nyelvelsajátításnak is neveznek, és ami nagyon egyszerűen összefoglalva ezt jelenti: egyszerű, érthető, (számodra) szórakoztató történetek hallgatásával / olvasásával és megértésével sajátíthatsz el egy idegen nyelvet.

Eleinte bátortalanul, de most már egyre határozottabban képviselem azt a nézetet, hogy igen, OROSZUL is meg lehet tanulni ilyen módon és minél több nyelvtanulóhoz szeretném eljuttatni, hogyan.

Ha érdekel, olvass el egy „sikersztorit”, amit 2020. május 1-je óta produkált egy – eleinte nagyon is szkeptikus – nyelvtanuló. Az ő véleménye után pedig megtalálod, hogyan láthatsz hozzá te is minél hamarabb a megvalósításhoz.

Kedves Nyelvtanuló!

Egy ideje màr foglalkoztatott az orosz nyelv és szerettem volna tanulni. Idén tavasszal (!) hosszas keresgélés utàn, összeszedtem a bàtorsàgomat és úgy döntöttem írok egy e-mailt Mirjamnak, ami életem legjobb döntése volt és ami alapjaiban rengette meg a nyelvtanulással kapcsolatos nézeteimet.

Hogy mit adott nekem a Mirjammal való közös nyelvelsajátítás, mert itt, jelen esetben nem “kemény” nyelvtanulás folyt ám, hanem élvezetes, szórakoztató, feladatoktól, nyelvtani szabàlyoktól, szótanulástól mentes oktatás.

Én is mint az àtlagos nyelvtanulók – akiket az iskolában oktattak a nyelvekre -, hittem a nyelvtan, szótanulàs és végelàthatatlan feladatmegoldàs szenthàromsàgában. Németből a mai napig làtom magam előtt a rengeteg tàblàzatot, a rendszerezett és tökéletesen rendszerbe foglalt nyelvtant, álmomból felkeltve fújom a Passivot vagy a Futur II-őt. Rengeteg időt szàntam a nyelvtanulásra és néha utàltam is azt. Alapvetően én szerettem a nyelvtant és a rendszereket is és hittem, mint a nyelvtanulók többsége, hogy csak kemény munkával érhetek célba.

Aztàn talàlkoztam Mirjammal, aki mindennek az ellenkezőjét àllította, érvelt, magyarázott nagy türelemmel, így kipróbàltam a módszert … (Pontosan május 1-jén kezdtem el.)

Hogy mit adott a vele való közös munka és hogy milyen utat mutatott meg?

Alig néhàny (!) hónap “tanulás “ után olyanokat csinálok orosz nyelven, amit a szakemberek erős középfok környékén javasolnak és nem, nem vagyok valamilyen szuperintelligens az emberiség alig néhàny szàzalékàt kitevő egyén:

– Kb. 3 hónap múlva már a Harry Pottert olvastam oroszul.

– Sorozatok nézése oroszul, ahol nemcsak kikövetkeztetem az eseményeket a látottakból, hanem értem is a cselekményt.

– Igazi oroszokkal chatelek és beszélgetek, bezsebelve a rengeteg bókot, hogy kizárt, hogy ilyen rövid ideje tanulom a nyelvüket.

– A “rettegett” orosz híradót is szívesen nézem, nem zavar a beszéd sebessége.

– Az egyik kedvenc Puskin-könyvemmel is baràtkozom oroszul, ami azért jócskàn túllépi a kezdők szintjét …

Ez mind hihetetlen szàmodra? Szkeptikus vagy? Egyet is értek, én sem hinném el, hogy valaki ilyeneket állítana! Pedig így van, még szàmomra is hihetetlen ez az egész, pedig jó sok szakirodalmat, módszertant olvastam a témàban, holott nem vagyok szakmabeli …

Erre csak annyit mondok, írj Mirjàmnak, légy nyitott és adj neki egy esélyt! Ha mindig haladsz a korral, a legújabb telefont, ipadet, kàvéfőzőt veszed meg … miért ne tennéd ezt a nyelvek elsajátítàsával is???!!! A hagyományos módszerek ideje lejárt! Ez az orosz nyelvre mindenképpen igaz, ez egy nagyon különleges, összetett, de logikus nyelv, amit tankönyvből nem lehet szenvedés nélkül tanulni!

Kinek ajànlom a módszert és Mirjammal való közös munkàt?

– Aki kevés idő alatt akar eredményt elérni jóval kevesebb időbefektetéssel.

– Aki nem szereti és nehéznek tartja a nyelvtant.

– Aki lusta szavakat tanulni.

– Aki igazi “oroszos” beszédet akar, nem pedig magyarról fordítani oroszra.

– Akinek kevés ideje van tanulni.

– Aki személyre szabottan és érdeklődési körének megfelelően akar tanulni (legyen szó, kötésről, politikàról, kertészetről), és nem akarja a nyelvkönyvek érdektelen pàrbeszédeit olvasni … 

– Aki hasznàlható tudást akar.

Kinek nem ajànlom a módszert:

Gyakorlatilag nincs olyan ember, mert ezzel a módszerrel még egy leendő nyelvész is profitàl, pedig aztàn nekik nagyon kell tudni a nyelvtant.

Szavakkal ki sem lehet fejezni, hogy mennyire hàlás vagyok neki azért a rengeteg segítségért és útmutatásért, amit tőle kaptam!

Belovári Barbara, Csurgó

Még annyit tennék hozzá, hogy Barbi 3 hónap után teljesen önállóvá vált, már nincs szüksége az útmutatásomra. Megvalósította azt, amiről sokan csak álmodnak: önállóan és szórakoztatóan, internetes anyagok és orosz anyanyelviek segítségével sajátítja el az orosz nyelvet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük