Egy orosz bohóc

Shape Image One
Egy orosz bohóc

Nevetni jó, nevetni egészséges és gyógyító… Arra a nevetésre gondolok, amitől elfeledkezünk a hétköznapok nyűgjeiről és egy kis időre visszautazhatunk az önfeledtnek tűnő gyerekkorba.

Ugyanakkor a nevetés talányos, misztikus dolog is. A kutatók nem tudnak rájönni, hogyan és miért alakult ki egyáltalán az embernek ez a képessége. A rózsa nevéből (Umberto Eco regényére gondolok) pedig tudjuk, hogy a középkorban az ördög találmányának tartották. És ma? Ma – kis túlzással – mindent megadnának az emberek azért, hogy viccesnek tartsák őket és nevessenek a poénjaikon. A pszichológusok azt is állítják, hogy óriási sértés a pszichénk számára, ha kétségbe vonják a humorérzékünket.

Be kell vallanom, a nevetés és a humor bizonyos fajtáival én is hadilábon állok. Talán nem vagyok elég érett személyiség (Gordon W. Allport: A személyiség alakulása), de hajlamos vagyok túl komolyan venni a dolgokat, és elsősorban az ún. fanyar humort kedvelem. Egy kabarétréfa megnézését időpazarlásnak tartom és a humor legfelsőbb foka számomra az, ha az ember képes a saját esendőségén nevetni.

Miért írok akkor most mégis a nevetésről? Egy olyan nagy nevettető halála kapcsán, akit mindenki csak „Солнечный клоун”-nak (Napos bohóc) nevezett.  Oleg Popovról van szó, akinek neve az oroszok körében szinte egyet jelent a bohóccal, pedig életének utolsó évtizedeit nem hazájában, hanem Németországban töltötte, és aki – bár orosz állampolgár maradt, orosz útlevéllel, és az oroszon kívül más nyelvet nem beszélt – csak 24 év eltelte után volt hajlandó meglátogatni Oroszországot. Nem tért vissza, csak látogatóba ment.

De ki is volt ez az életében legendává vált ember?

„В детстве он был нищим и часто голодным, потому что его отец любил выпить и мог спустить всю зарплату за (один) вечер. Олег Констатинович всё таки сказал, что чувством юмора он был обязан отцу, которого согласно семейной „легенде” посадили в тьюрму, так как сделанные им для Сталина часы сломались. Во время войны Олег продавал на базаре мыло, которое варил сосед, а в 11 лет стал помощником слесаря. В Государственное училище циркового искусства он поступил в 1944 году  и окончил обучение по специальности „эксцентрик на проволоке” в 1950 году. Клетчатую кепку он носил с 1953-го года, а прозвище „Солнечный клоун” получил в 1968 году в Лондоне. Она и его ярко-жёлтые волосы стали со временем его визитной карточкой. После смерти первой жены Олег Константинович получил и второй шанс: он познакомился с поклонницей на гастролях в Австрии и через небольшое время он женился на молодой девушке, которая была моложе него на лет 30. С тех пор он жил в Германии, где он стал себя называть „Счастливым Гансом”. Олег Попов скончался 2 ноября 2016 года.”

Mi volt Oleg Popov titka?

Miért ismerték és szerették őt a cirkuszkedvelők milliói? Tréfáival nem harsány hahotázásra számított, csak az emberek mosolyára és arra, hogy sikerül elérnie, a nézők vele együtt egy kis időre visszakapják a gyerekkor naivitását. Költői és romantikus alkatához nem illett a nyers, durva komikum, és meggyőződése volt, hogy a bohóc képes megérinteni az emberek lelkét. Talán leghíresebb száma csak néhány percig tart, de különös egyéniségét mégis megérezhetjük ebben a kis tréfában. És talán örökre magunkkal visszük belőle a reményt, hogy a fény a miénk lehet.

Itt tudod megtekinteni:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük