Tanuld meg egy igazi orosz ünnepi étel receptjét! Azután pedig készítsd el! Ez a Селдь (селёдка) под шубой (hering bundában). Ez a jellegzetes orosz újévi saláta még a szovjet időkben vált népszerűvé, de ma sem hiányozhat szinte egyetlen asztalról sem az ünnepen.
Néhány szóra szükséged lehet:
блюдо / блюда | étel / ételek |
селдь / селёдка | hering |
под шубой | bundában (bunda alatt) |
филе селёдки | heringfilé |
картофель | burgonya |
морковь / морковка | répa |
свёкла | cékla |
яблоко / яблоки | alma |
лук | vöröshagyma |
майонез | majonéz |
закуска | előétel |
Elkészítés:
Minden hozzávalóból 30 dkg kell. A zöldségeket (a hagyma kivételével) megfőzzük, meghámozzuk és lereszeljük. Az almát nagyobb lyukú reszelőn szintén lereszeljük. A hagymát apróra vágjuk. A kész heringfilét (ezt azért kicsit nehezebb beszerezni, mint Oroszországban) kis kockákra vágjuk.
A tálon alulra kerül a burgonya, majd rétegenként a hering, a hagyma és az alma. Minden réteget bekenünk majonézzel. Legfelül beborítjuk a céklával, és azt szintén majonézzel díszítjük.
Az alábbi linken jó néhány képet láthatsz arról, mennyire sokféleképpen, mennyi fantáziával készítik az orosz háziasszonyok ezt a salátát:
Köszönöm az ajándékokat, nagyon hasznosak.
Nagyon szívesen!
M.