Nem megy az orosz beszéd …

Shape Image One
Nem megy az orosz beszéd …

Miért tanulnak a gyerekek gyorsabban idegen nyelveket?

Legendák keringenek arról, hogy a gyerekek milyen gyorsan tanulnak meg egy idegen nyelvet. Természetesen elsősorban “célnyelvi” környezetben. A szülők még a megszólalással birkóznak, a kicsik meg már folyékonyan kommunikálnak: beszélgetnek a barátaikkal, nézik a tévét stb.

Vajon ennyivel gyorsabban tanulnak a gyerekek? Vagy nekik jobb az ún. nyelvérzékük? Valószínűleg nem, de valamit mégis másképp, jobban csinálnak és ezért eredményesebbek. 

A gyerekek természetes módon sajátítják el a nyelveket.

Az elején nem beszélnek, legfeljebb az anyanyelvükön, csak igyekeznek megérteni, amit látnak és hallanak. Először mutogatva, kézzel-lábbal, de mindenáron kommunikálnak. És nincsenek gátlásaik, nem félnek attól, hogy valamit rosszul mondanak, rosszul ejtenek ki, hogy nem jól tudják a nyelvtant.

Ezzel szemben mi, felnőttek tele vagyunk gátlásokkal: talán valamit nem jól értünk, nem jól fejezünk ki, hibásan jegyzünk meg, rosszul rögzül. Attól is tartunk, hogy nem jól ejtjük ki a szavakat, és a legfőképpen attól, hogy ostobának néznek bennünket. Ráadásul mi, felnőttek munka után fáradtak vagyunk ahhoz, hogy foglalkozzunk a nyelvtanulással, pedig a naponkénti rendszeres foglalkozás nélkül nehéz előre haladni.

Ezek szerint reménytelen, hogy egy felnőtt „normális” időn belül megtanuljon pl. oroszul, nem évekig kínlódva a tanulással? Nem, nem reménytelen, van megoldás.

Utánozd a gyerekeket!

  1. Először csak hallgass (+ párhuzamosan olvass), sok érthető, érdekes szöveget!
  2. Értsd meg, amit hallgatsz (olvasol)!
  3. Beszélni még egyáltalán nem kell, mert úgyse tudsz.
  4. Naponta (!!!!!) foglalkozz az orosszal!
  5. Egy idő után, amikor már jól esik, kezdj el beszélni!
  6. Eleinte ne akarj önálló szövegeket létrehozni!
  7. Csak utánozd, ismételd, amit hallasz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük