A(z orosz) nyelvtanulás szakaszai

Shape Image One
A(z orosz) nyelvtanulás szakaszai

Kép: Szetpétervár, Téli Palota (Ermitázs)

Mostanában többször volt szó arról, mennyi idő alatt lehet oroszul vagy bármely más idegen nyelven megtanulni. Erről tényleg rengeteget lehet beszélni, és egymásnak nagyon ellenkező dolgokat. Az egyes nyelvek esetében is lehetnek különbségek. 

Az alábbiakban nem az időt próbálom meghatározni, hiszen az nemcsak nyelvenként, hanem még egyénenként is változik. Inkább csak az egyes szakaszokat jellemzem. Sokan ugyanis rosszul tűzik ki a célokat és idő előtt elkeserednek, pedig csak a nyelvtanulás normális szakaszain mennek keresztül. Próbálj egy kicsit hátrébb lépni és az egész folyamatot távolabbról nézni, akkor jobban megérted!

Elöljáróban csak annyit, hogy a szóbeli kommunikációra összpontosítunk, hiszen az a legspontánabb és az mutatja a legjobban, milyen szinten vagy.

A(z orosz) nyelvtanulás szakaszai

  1. Először szinte semmit nem értesz. Ne is mondjam, mennyire idegesítő tud lenni, hogy eleinte talán a szavakat is alig hallod ki az idegen nyelvi karattyolásból. Talán arra is gondolsz, hogy ez neked soha nem fog menni és el is megy a kedved az egésztől. Ha türelmes vagy és nagyon jó a tanárod / „tananyagod”, akkor nyert ügyed van.
  2. Ezután jön az az időszak, amikor sokkal többet értesz, mint amennyit el tudsz mondani. Sokan sajnos megrekednek ezen a szinten, hiszen megnyugtatja őket az, hogy már valamennyire értik az idegen nyelvi beszédet. Persze ez megtévesztő is lehet, hiszen sokan lassabban, érthetőbben beszélnek egy külföldivel. Bizonyára meglepődsz, de talán inkább megkönnyebbülsz, ha felhívom a figyelmed arra, ebben a szakaszban SEM KELL MÉG BESZÉLNED! Sokakat éppen az riaszt vissza egy nyelvi órától, hogy azt sulykoljuk, beszélj, beszélj, beszélj! Persze évekig ne maradj csendben, de eleinte nagyon jó, ha csak gyűjtöd az infókat (inputot) az új nyelvről.
  3. Ha folytatod, akkor a következő szakaszban már sokkal több mindent el tudsz mondani, de ez erőfeszítést igényel, közben gondolkodnod kell. 
  4. Ha még mindig kitartasz – gratulálok, mert az oroszban nem mindenki jut el idáig -, akkor már különösebb megerőltetés nélkül beszélsz. Anélkül, hogy az anyanyelvedre kellene fordítgatnod. Amikor már jól beszélsz és jól megérted, amit mondanak, akkor egyszer csak elkezdesz ezen a nyelven gondolkodni.
  5. Mi az ennél is komolyabb tudás? Ha több anyanyelvi társaságában is tudod követni a beszélgetést. Ez eleinte nagyon megerőltető tud lenni, hiszen ilyenkor általában nincsenek tekintettel a kívülállóra és bizony mind a tempó, mind a szókincs eltér az iskolában megszokottól. 
  6. Szeretnél még tovább lépni? Hát, ez bizony egy élethosszig tartó folyamat. Még a saját anyanyelvünkön is.   

Mindezt azért írtam le, hogy ne aggódj, ha egy hónap után nem éred el azt a bizonyos folyékony nyelvtudást! Nagyon kíváncsi vagyok, mi a véleményed ezekről a szakaszokról és a saját megítélésed szerint hol tartasz. Egy biztos, ne csak a célt nézd! Hiszen az odáig vezető út maga is érdekes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük