Az orosz nyelvtanulás kulcsa az “érthető input”

Shape Image One
Az orosz nyelvtanulás kulcsa az “érthető input”

Egy új nyelv – például az orosz – elsajátítása izgalmas, de egyben nagy kihívásokat jelentő vállalkozás. Háromszor jártam végig ezt az utat és ezért különösen nagyra értékelem azt a módszert, amit 2017-ben ismertem meg és azóta is használok nyelvtanárként és nyelvtanulóként is.

Amikor az első idegen nyelveket (orosz és német) tanultam, még szavakat és nyelvtani szabályokat magoltam, és végeláthatatlan teszteket és feladatokat oldottam meg, hogy minél többet gyakoroljak.

Persze úgy gondoltam, ez nagyon hasznos, de amikor meg kellett volna szólalnom, akkor nem igazán tudtam használni a tanultakat.

Csak akkor tudtam „normálisan” kommunikálni oroszokkal és németekkel, miután rengeteg ún. „érthető inputot” kaptam. Bár akkor még fogalmam sem volt, hogy ezt így hívják. 😊

Az „érthető input” fogalmával (Stephen Krashen amerikai nyelvészprofesszor kifejezése) az angol nyelv tanulásakor találkoztam, amint már írtam, 2017-ben.

Mit jelent az „érthető input”?

Nagy mennyiségű ÉRTHETŐ szöveget inputolunk, azaz hallgatunk vagy olvasunk, ami lehet egy hétköznapi párbeszéd, egy film, egy történet, egy újságcikk vagy éppen egy YouTube-videó.

Az egyik módszer, amelyet hihetetlenül hasznosnak találok, ha „érthető inputra” van szükségem, a MESÉLÉS vagy másképpen STORYTELLING.

Miközben az angoltanárom mesélt, sokkal jobban beleéltem magam, és jobban tudtam követni. Láttam az arckifejezéseit és a gesztusait, ami segített megérteni a szavak jelentését. Sőt, a szövegből kitaláltam, mit jelent egy-egy szó.

Nagyon könnyű volt megtapasztalni, hogy ez a legjobb módja annak, hogy az új szókincset és nyelvtani szerkezeteket természetesebb és élvezetesebb módon tanuljam meg.

A történetmesélés mellett az OLVASÁS is hihetetlenül hasznos eszköz volt abban, hogy „érthető inputot kapjak. A kifejezetten az én szintemnek megfelelő szövegek olvasása segített az olvasás gyakorlásában és a nyelv megértésében, méghozzá olyan módon, amely egyszerre kihívást és szórakozást jelentett.

Az azóta eltelt majdnem hat év alatt egyértelművé vált számomra, hogy az „érthető input” a nyelvtanulás kulcsa.

Azzal, hogy a nyelvtanulók számára könnyen érthető szövegeket biztosítanak, a tanárok segíthetnek a diákoknak abban, hogy természetesebb és érdekesebb módon sajátítsák el az új szókincset és nyelvtani szerkezeteket.

Ez egy olyan stratégia, amely óriási segítséget jelentett számomra az angol nyelv tanulásában, és hálás vagyok az angoltanáromnak, aki ezt lehetővé tette.

Ezért szeretném megkönnyíteni számodra, hogy te is hozzájuthass olyan történetekhez, szövegekhez, párbeszédekhez, amik segítik az orosztanulásod.

Az alábbi videó már A2 szinten, tehát alapfokon is jól megérthető.

Ha pedig ennél több támogatást szeretnél, akkor gyere Léna videós orosz nyelvi klubjába, ahol rengeteg kiegészítő segítséget kapsz ahhoz, hogy még könnyebben, egyszerűbben tanulhass oroszul!

A videó alatti gombra kattintva megismerheted a részleteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.