Az orosz nyelvtanulás és az „újratervezés”

Shape Image One
Az orosz nyelvtanulás és az „újratervezés”

Ma újra véget ér egy tanítási év és kezdetét veheti a várva várt nyári szünet. Persze bennünket, felnőtteket ez legfeljebb nosztalgiával vagy irigységgel tölt el, de reméljük, egy kis szabadság azért mindenkinek kijut.

A nyár mindenesetre elkezdődött és lassan ennek az évnek is eltelik az első fele. Ezért mielőtt átadnád magad az önfeledt nyaralásnak, érdemes egy kicsit visszatekinteni az elmúlt öt és fél hónapra és megvizsgálni, hogy is állsz a céljaid megvalósításával.

Természetesen elsősorban az orosztanulásra koncentrálunk, de akár az életed több területét is átnézheted.

Kezdjük az elején! Voltak újévi fogadalmaid? Január elsején szinte mindannyian lelkesen megfogadjuk, hogy most aztán tényleg „új életet kezdünk” és ezt egy darabig komolyan is gondoljuk.

Jó újévi fogadalmak az orosz nyelvtanulásról

Nézzük, jó esetben milyen fogadalmakat tehettél:

„Megtalálom azokat a témákat, amik igazán érdekelnek és mostantól ezek segítségével igyekszem elsajátítani az oroszt.”

„Reális, megvalósítható célokat tűzök ki az orosztanulásban.”

„Minden nap foglalkozom az orosszal.”

„Átszervezem a szabadidőmet, hogy erre naponta legyen időm.”

(Hidd el, lehetséges!)

„Végre tényleg elkezdek orosz szövegeket HALLGATNI (és olvasni).”

„Nem pazarlom az időt az új szavak kiírogatásával és lélekölő nyelvtani feladatok megoldásával.”

„A nyelvtant nem öncélúan, hanem csak a megértésért tanulom.”

„Nem foglalkozom a hibákkal, mert tudom, hogy azok természetes részei a tanulási folyamatnak.”

„A hibázástól való félelem nem tart vissza attól, hogy oroszokkal kommunikáljak.”

„Sokat böngészek az orosz interneten érdekes anyagok után kutatva.”

„A tanultakat rendszeresen ismétlem.”

„Csinálok legalább egy kihívást, mert tudom, hogy ez rendkívül motiváló és nagy fejlődést lehet vele elérni.”

„Olyan régen tanulom az oroszt, találok végre egy tandempartnert, akivel rendszeresen gyakorolhatok.”

A felsorolás egyénenként folytatható, de a lényeg ugyanaz. Szerintem egyértelmű, miért írtam le ezeket a lehetőségeket. Mert ezek lennének a hatékony orosz nyelvtanulás alapjai és mégis ezeket hanyagoljuk el a leginkább.

De térjünk vissza az eredeti témánkhoz! Lehet, hogy a fogadalmaink ideálisak, aztán telnek a hetek, a hónapok, és mindez feledésbe merül. Egyszer csak azt vesszük észre, megint ugyanúgy (nem) csináljuk, mint tavaly.

Ami nem is csoda, hiszen fogadalmakat tenni könnyű, de a megvalósításukhoz nagyon nagy odaszánásra és kitartásra van szükség.

Már eltelt egy félév!

Most, hogy lassan vége az első félévnek, érdemes visszatekinteni, számvetést készíteni és esetleg „újratervezni” az orosz nyelvtanulást is.

Először is tegyél fel magadnak néhány kérdést, például ezeket:

„Hogy állok a fogadalmaim megvalósításával?”

„Ott tartok most az orosz nyelv elsajátításában, ahol szeretnék?”

Ha betartottad az elhatározásaidat és sokat fejlődött az orosztudásod, akkor csak így tovább! Ha nem, akkor talán itt az ideje az „újratervezésnek” és erre a legnagyszerűbb időszak éppen a nyár, a hatalmas lehetőségek ideje.

Ehhez ideírok néhány kérdést, remélhetőleg segítenek.

1. A mostani időbeosztásom és rutinom segíti a hatékony orosztanulást?

Tudom, állandó időhiányban vagyunk, örökké rohanunk, próbáljuk utolérni magunkat. Hogyan lehetne a zsúfolt napirendünkbe még az oroszt is belepasszírozni?

Lehet, csak az a baj, hogy nem úgy tekintesz a nyelvtanulásra, mint egy szórakoztató hobbira. Ha megtalálod az optimális témákat, „tananyagokat”, akkor valószínűleg több kedved lesz, hogy megtaláld az időt rá. Orosz zenét tudsz hallgatni vezetés közben is, érdekes cikkeket böngészhetsz a tömegközlekedésen is. Ezt tedd a mindennapi rutinod részévé és akkor természetes lesz, hogy rendszeresen foglalkozol vele.

2. Reális célokat tűztem ki?

Talán csak apróbb lépésekben kell haladnod, kisebb, reálisabb célokat kell kitűznöd. Ha nem tudsz napi egy órát elkülöníteni az oroszra, akkor célozd meg a 15-20 percet! Ha ezt minden egyes nap megteszed, akkor egy-két hónap múlva sokkal előrébb leszel, mint most. Esetleg elég egy héten egy videót feldolgoznod, nem tudsz egy könyvet elolvasni, egy sorozatot megnézni vagy 500 új szót megtanulni.

3. Van olyan célom, amiről az eltelt idő alatt elfelejtkeztem?

Például szerettél volna egy tandempartnert, de még mindig nincs? Ha ennyire háttérbe szorult a megtalálása, akkor előfordulhat, hogy még jött el az ideje. Ebben az esetben halaszd el a terv megvalósítását későbbre! Ha viszont már jónak mondható orosztudásod van, elég érthető szöveget „inputolsz” (hallgatsz és olvasol) és mégsem fejlődik a beszédkészséged, akkor ezt a célt újra érdemes lenne felvenned a fontos teendők közé.

4. Változott-e a helyzetem, az életem, a fő feladataim, amik esetleg megváltoztatták az orosszal kapcsolatos terveimet?

Lehetséges, hogy annyira megváltozott az életed, hogy egy kitűzött cél már nem aktuális. Szomorú a példa, de nagyon ideillik: lehet, hogy eltervezted, ebben az évben végre elutazol Oroszországba és fejleszted a hétköznapi szókincsedet, hogy meg tudd magad értetni a szállodában, az üzletekben vagy a metrón.

Ebben az esetben csak azt javasolnám, hogy helyezd át a fókuszt a nyelvtanulás egy másik területére! Ismerkedj az orosz tájakkal, városokkal, nevezetességekkel! Nézz filmeket, sorozatokat, hogy közelebbről megismerd az orosz hétköznapokat!

A YouTube és az orosz internet tele van érdekes videókkal, cikkekkel, amik megkönnyítik az ismeretszerzést. Olyan érzésed lehet, mintha te magad is ott lennél és nem mellesleg a nyelvtudásod így is szépen fog fejlődni.

5. Van olyan fogadalom, amit valóban megtartottam?

Néha elérjük a célunkat, de észre sem vesszük vagy természetesnek vesszük. Tudatosítsd magadban, esetleg írd fel, ha valamit megvalósítottál, és néha olvasd el! Vedd észre, hogy már könnyebben érted meg a hallott orosz szövegeket, egyre több szót ismersz vagy egyre kevesebb nyelvtani jelenség okoz gondot! Lehetséges, hogy a fejlődést mindenki más látja, csak te nem?

6. Végül gondold át, jól érzed-e magad az orosszal!

Ez a legfontosabb! Tényleg szeretnél oroszul megtanulni? Valóban tetszik neked ez a nyelv, ez a nép, ez a kultúra? Ha mégsem, akkor keress egy újat, mert a nyelvtanulás nagyon fontos dolog, de nem kell erőltetni valamit csak azért, mert belekezdtél. Ha viszont IGEN a válaszod, akkor „tervezz újra” és csináld!

Ugye egyetértünk, hogy a nyelvtanulás a legérdekesebb dolog a világon?

2 Comments

  1. Sziasztok!Én úgy gondolom most jól haladok, és azt a lökést érzem, mint annak idején az angolnál.Jó tananyagaim vannak, úgyhogy egész konkrétan megcéloztam a középfokú nyelvvizsgát, és ami a legfontosabb, úgy érzem menni is fog.Van rutinom a nyelvtanulásban, az orosszal is kis lépésekben, de folyamatosan haladok.Reggel 1 óra, és a nap folyamán mikrótanulásokkal még 1 órát összehozok.Úgy érzem ennyi tanulással pár hónap után is szignifikáns haladást lehet elérni.Szóval, hajrá mindenki😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük