Az orosz nyelvtanulás és a felejtési görbe

Shape Image One
Az orosz nyelvtanulás és a felejtési görbe

Hallottál már valakiről, aki egy hét alatt megtanult egy idegen nyelvet? No, hát én sem, mert ilyen nincs. A nyelvtanulás maraton, ami időbe és energiába telik. Tudom, hogy ez nem hangzik túl inspirálóan, és sokan éppen azért nem kezdenek hozzá, mert túl macerásnak tűnik.

A legtöbb nyelvtanuló arra panaszkodik, hogy sokkal nagyobb szókincset szeretne, de valahogy az új szavak nem akarnak megmaradni a fejében.

Ha most egyetértően bólogatsz, akkor valamit nem úgy csinálsz, ahogy kellene és más módszereket kell kipróbálnod.

Mert ha a megfelelő módon csinálod, akkor egyre több szót fogsz először felismerni, azután pedig aktívan használni. Ráadásul a nyelvtanulás nem kínlódás lesz, hanem egy örömteli folyamat, ami garantáltan megváltoztatja az életed.

Miért felejted el a megtanult szavakat?

Ha nem vagy szuperszámítógép és nem ez a szakmád, akkor valószínűleg már nem emlékszel a kémiai képletekre vagy a biológiából tanult latin kifejezésekre.

Egyszerűen elfelejtetted ezeket, mert nincs rájuk szükséged és nem ismétled őket nap mint nap. Ugyanez a helyzet a nyelvtanulással is – ha nem foglalkozol vele rendszeresen, akkor azt is elfelejted, amit fáradságosan megtanultál.

Egy volt kollégámtól hallottam azt a megdöbbentő állítást, hogy az agyunk egyik legfontosabb funkciója a felejtés. Tudom, ez első hallásra nagyon furán hangzik. De ha jobban belegondolsz, óriási tragédia lenne, ha azt a mérhetetlen mennyiségű impulzust, ami másodpercenként éri az agyunkat, nem tudnánk elfelejteni. Ha valami nem igazán fontos és nem találkozunk vele többször, akkor az kihullik a memóriánkból.

De mit csinálj másképp, hogy az orosz nyelvtanulásban ez ne így legyen?

A bűvös szó: a felejtési görbe

A válaszra egy német pszichológus, Hermann Ebbinghaus talált rá, még a XIX. században. Arra a megállapításra jutott, hogy az agyunk egy nappal a tanulás után

  • a szükségtelen információk kb. 67 %-ától megszabadul
  • két nap után már csak a tanultak 28 %-ra emlékszik
  • hat nap után 25 %-t,
  • egy hónap után pedig 21 %-t őriz meg abból, amit megtanultunk

Ezekből a számokból áll Ebbinghaus felejtési görbéje, amit persze a nyelvtanulásra is alkalmazhatunk. Ki lehet kijátszani az Ebbinghaus-görbét? TERMÉSZETESEN!

Az ismétlés hatalma az orosz nyelvtanulásban

A megoldás nagyon egyszerű, ismételni kell. Ezt kétféleképpen csinálhatod. Azt javaslom, próbáld ki mindkettőt és figyeld meg, neked melyik válik be! Az egyik módszer szerint ismételd meg ugyanazt a szöveget az egymást követő napokon. Ha ezt unalmasnak találod, akkor tanulhatsz mindig új szövegeket is, csak csináld rendszeresen!

Ha pedig ezenkívül még néhány fontos szempontot betartasz, akkor nem kell aggódnod a felejtés természeti törvénye miatt.

Az egyéni terv szerepe

Ne ijedj meg, nem biztatlak arra, hogy még a nyelvtanulást is megszabott keretek között végezd! Éppen elég, hogy a hétköznapok a végletekig be vannak osztva. Tapasztalataim szerint nincs szükség mindenféle SMART-célokra és bonyolult rendszerekre.

Két dolog viszont nagyon fontos lesz:

Találj – lehetőleg – minden nap 20-30 percet, amit nyelvtanulással töltesz!

Ez tűnik a legnehezebben megvalósíthatónak, mert a munka, a család, a barátok és a szabadidő között már így is nagyon nehezen lavírozunk.

De az ismétlés elengedhetetlen, ezért próbáld ki legalább egy hónapon keresztül, hogy valóban minden nap oroszozol! Le leszel nyűgözve, milyen fejlődést fogsz tapasztalni. Ezek után is ragaszkodj a „rendszeresen valamennyit” elvéhez, és legfeljebb egy-egy nap maradjon ki!

Ne nézz túl messzire, inkább kisebb célokat tűzz ki!

Ha csak az a nagy cél lebeg a szemed előtt, hogy meg akarsz tanulni oroszul, valószínűleg el fogsz kedvetlenedni és bele se kezdesz vagy túl korán feladod. Ehelyett tűzz ki minden hónapban egy kis célt, és hat hónap vagy egy év múlva már egész komoly tudásod lesz.

Élvezd az orosz nyelvtanulást!

A felejtési görbe legnagyobb ellensége az, ha élvezed az orosz nyelvtanulást. Mint egy papagáj, úgy ismételgetem, hogy a motiváció a legfontosabb. Ha nincs kedved a nyelvtanuláshoz, akkor azt is halogatni fogod, hogy belekezdj, nem hogy napi fél órát foglalkozz vele.

Persze valószínű, hogy az unalmas nyelvtani gyakorlatok nem csábítanak arra, hogy az értékes szabadidődet erre áldozd. Nem mellesleg nem is hatékonyak, ezért ne aggódj, ha nincs hozzájuk kedved!

Inkább tanulj érdekes, téged érdeklő orosz anyagokból!

Hallgass podcasteket!

A podcastek hallgatása bizonyítottan nemcsak a hallás- és beszédkészségedet, hanem a nyelvtani, kiejtési és szókincsbeli tudásodat is javítja. Ráadásul a hanganyagot megállíthatod, újra játszhatod és ez nagy szabadságot ad. Kialakíthatod a saját tanulási tempódat, ami szintén motiválni fog.

Olvass történeteket!

Ha olyan történeteket olvasol, amelyek érdekelnek, kétszer olyan gyorsan javul a szövegértésed. Az olvasás segít bővíteni a szókincsedet és megérteni a szavakat különböző kontextusokban. Ezenkívül az anyanyelvi beszélők által használt gyakori kifejezéseket is megtanulod és a nyelvtant is elsajátítod.

Hallgass zenét!

A kedvenc zenék szövege ugyan néha egy kicsit nehéz és nem feltétlenül van tele hasznos hétköznapi kifejezésekkel, de mégis rengeteget lehet tanulni ezzel a módszerrel. Az egyik legfontosabb tényező itt a nagy számú ismétlésen kívül az az érzelmi töltet, ami a tanulást nagyban elősegíti.

Nézz filmeket, sorozatokat!

Ez a tevékenység inkább a haladóknak való, de ismerünk olyan nyelvtanulókat, akik a kedvenc sorozatuk nézése közben sajátítottak el egy idegen nyelvet.

Az emberi „tényező”

Mivel a nyelv az emberi kommunikáció legfontosabb eszköze, nem meglepő, hogy a nyelvtanulásnak jót tesznek az emberi kapcsolatok. A „felejtési görbét” leküzdheted, ha egy baráttal, tandempartnerrel vagy a tanároddal együtt ismételsz.

A nyelvcserének ugyan megvannak a szabályai, de még akkor is sokat használ, ha nem igazán jól csinálod. Hogy a legtöbbet hozhasd ki belőle, itt olvashatsz arról, hogyan tanulj egy partnerrel.

Jó és sok ismétlést kívánok! 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük