Mennyi idő alatt tanulhatunk meg oroszul?

Shape Image One
Mennyi idő alatt tanulhatunk meg oroszul?

Kép: Санкт-Петербург, Храм Спаса на крови

Az idegen nyelvek elsajátításában az egyik legfontosabb, kikerülhetetlen tényező – az idő. Mennyi idő kell az oroszhoz? Több, mint egy másik idegen nyelvhez? Egyáltalán nem. Az orosz nyelv nem könnyebb és nem nehezebb, mint bármelyik másik nyelv. Mégis, mitől függ, mennyi idő alatt érzed magad otthonosan az oroszban?

1. Számít, hány idegen nyelvet ismersz már, ill. azokkal milyen tapasztalatokat szereztél. A leghasznosabbak ebben az esetben a szláv nyelvek, de az indoeurópaiak (pl. angol, német, francia, olasz, spanyol) ismerete is segítség lehet, hiszen ezek a nyelvek típusukban sok hasonlóságot mutatnak.

2. Nem elhanyagolható szempont a beállítottságod, motivációd. Ezt magad is beláthatod, ha arra gondolsz, milyen sebességgel jegyzed meg az információkat abban a témában, ami érdekel. Ha érdekel az orosz, és szívesen szánsz rá a szabadidődből, sokkal hamarabb tudsz eredményt felmutatni. De nagyon fontos, hogy mindig olyan rövid távú célokat tűzz ki magad elé, amelyeket 3-4 hónap alatt meg tudsz valósítani!

3. Lényeges, hogy milyen módszert használsz. Szeretnék egy kicsit elidőzni a – tapasztalataim szerint – leghatékonyabb módszernél, a storytellingnél. Mostanában ez folyik a csapból is, de tudtad, hogy Stephen Krashen 1982-ben jelentette meg a természetes nyelvelsajátításról szóló könyvét? Ez azt jelenti a nyelvtanulásban is, hogy érdekes és érthető történetek hallgatásán, olvasásán keresztül ismerkedsz az orosz nyelvvel, kultúrával, Oroszországgal, a szokásokkal. Talán hihetetlen számodra, de CSAK így is meg lehet tanulni egy nyelvet és nem hosszabb idő alatt, mint hagyományosan.

4. Rendkívüli jelentőségű, hogy milyen gyakran, mennyi időt tudsz az oroszra fordítani. Talán túl triviális a példa, de a biciklizést vagy az úszást sem nyújtottad el hónapokra. Kis túlzással azt is mondhatnám, ha eredményt akarsz elérni, az elején semennyi idő sem nevezhető túlzásnak. Lomb Kató magyar nyelvzseni véleménye szerint heti 12-14 órát kell(ene) nyelvtanulással töltenünk. Egy kicsivel kevesebb, még éppen elfogadható mennyiség a napi fél óra. De azt ne feledd, hogy jobb naponta egy keveset, mint heti egyszer többet szánni az oroszra. És persze ebbe az időbe nem csak a szigorúan vett „tanulás” tartozik: a tévézés, a zenehallgatás, az internet böngészése is gyarapítja a tudásod.

A lényeg:

Ne hidd el, hogy bármilyen „misztikus” módszerrel, rekord idő alatt fogsz oroszul szabadon társalogni, de nem kell évekig várnod, hogy használhasd az orosztudásod! Ha neked való szintű szövegeket hallgatsz, olvasol, ismételsz, Lucas Kern német kolléga szerint 6-8 hónap alatt ezzel a módszerrel folyékonyan (nem hibátlanul) fogsz beszélni.

A neked való szöveg pedig az, ami egy kicsit magasabb szinten van, mint a te tudásod. Ha annyira tele van ismeretlen szavakkal és nyelvtani szerkezetekkel, hogy nem tudod belőle kihámozni a lényeget, akkor az már nem a te szinted. Persze ekkor is megpróbálkozhatsz vele, de nagyobb kitartás kell hozzá és valószínűleg lassabban haladsz előre.  

Rajta, láss hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük