Az orosz масленица – egy ízletes módja a télbúcsúztatásnak

Shape Image One
Az orosz масленица – egy ízletes módja a télbúcsúztatásnak

Mi is az a maszlenyica?

A maszlenyica Oroszország egyik legkedvesebb ünnepe. Ez a pogány gyökerekre visszanyúló, de ma már pravoszláv ünnep a hagyományos orosz télbúcsúztató, amit február végén vagy március elején rendeznek és egy teljes hétig tart.

Zajos és vidám ünneplések, vendégségek, körtáncok, vetélkedők és versenyek jelzik, hogy vége a zord télnek és közeledik a tavasz, az újjászületés ideje.

Mikor rendezik és miért így nevezik?

Hogy pontosan mikor tartják, az attól függ, mikor van húsvét, mert ez a nagyböjtöt megelőző időszak.

Az elnevezések (“vajas hét” vagy “túrós hét”) eredete valószínűleg azzal függ össze, hogy ezen a héten már tilos húst fogyasztani, de halat, kaviárt, túrót, sajtot és más tejtermékeket bőségesen esznek, hogy felkészüljenek a hosszú, 48 napos böjtre.

Milyen hagyományok kapcsolódnak a maszlenyicához?

A szokások egyrészt az ételekhez és azok elkészítéséhez kapcsolódnak, másrészt ahhoz, hogyan ünneplik a tél elűzését.

Az egyik legfontosabb szokás éppen hagyományos ételek készítése. Ezek a palacsinta, a szirnyiki (túróból készült lepényke) és a varényiki (a mi derelyénkhez hasonló töltött tészta).

A maszlenyica középpontjában ugyanakkor a vendégszeretet, a nagylelkűség és a szórakozás fontossága áll. Ezért hagyományosan nagy vendégjárás jellemezte ezt a hetet és számtalan utcai rendezvényen is részt vehettek az emberek.

Az “utcabálakon” (amiket oroszul “népi sétálásnak” neveznek) napjainkban is körtáncot járnak, hóvárakat építenek, csúszkálnak a jégből épített dombokról vagy ló húzta szánon siklanak a bizony még igencsak hó borította tájon.

Közben persze gyönyörű népviseletbe öltöznek és úgy vesznek részt az ünnepségeken.

A szalmabáb elégetése

A maszlenyica csúcspontja egy szintén pogány eredetű népszokás: az utolsó napon, vasárnap elégetnek egy óriási bábot, amit a hét folyamán szalmából építenek és női ruhába öltöztetnek. Hogy miért nem férfi alakot, annak is a pogány korból származó magyarázata van: a régi szlávoknál a tél, a hideg és a fagy istennőjét, Morenát jelképezte. Így a nő alakú szalmabáb elégetése tulajdonképpen a tél és a hozzá kapcsolódó bajok temetése. A hideg és a sötétség után végre megérkezik a napsütés és az újjászületés időszaka. Az égetés általában nagy mulatsággal és zenei kísérettel jár, és sokan eljönnek, hogy megünnepeljék az eseményt.

A palacsinta “ünnepe”

Hihetetlen mennyiségű palacsinta fogy el Oroszországban ezen a héten. Az oroszok a palacsintát hagyományosan vajjal, tejföllel, lekvárral vagy mézzel tálalják. Ami meglehetősen idegen tőlünk, az az, hogy nemcsak édesen, hanem sósan is fogyasztják, például kaviárral és hallal. Az tészta elkészítésekor a legfontosabb összetevők a liszt, a tojás, a tej és a só.

Amint látod, a maszlenyica idején az ünneplés és az édesség egyaránt fontos szerepet játszik és az orosz blini az egyik legismertebb és legkedveltebb orosz édesség a világon.

Ha érdekelnek az orosz kifejezések is, az alábbiakban összegyűjtöttem neked a legfontosabbakat.

Ha pedig szereted az érdekes történeteket, akkor holnap feltétlenül nézd meg YouTube-on a maszlenyicáról szóló sztorit!

Orosz kifejezések:

Сырная / Масленичная седмица – túrós / vajas hét; рыба – hal; икра – kaviár; творог – túró; сыр – sajt; молочные продукты – tejtermékek;  сырники – túróból készült lepényke; вареники – derelyéhez hasonló, töltött tészta; ходить в гости – vendégségbe menni ; устраивать народные гулянья – utcabálakat, szabadtéri ünnepségeket rendezni; водить хороводы – körtáncot járni; кататься на санках с ледяной горки – szánkózni a jégből épített dombról ; строить снежные крепости – hóvárakat építeni; наряжаться – ünneplőbe öltözni ; сжигать чучело из соломы – elégetni a szalmabábut; блины – palacsinták; сметана – tejföl; варенье – lekvár; мёд – méz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ask ChatGPT
Set ChatGPT API key
Find your Secret API key in your ChatGPT User settings and paste it here to connect ChatGPT with your Tutor LMS website.