Az orosz масленица – egy ízletes módja a télbúcsúztatásnak

Shape Image One
Az orosz масленица – egy ízletes módja a télbúcsúztatásnak

Mi is az a maszlenyica?

A maszlenyica Oroszország egyik legkedvesebb ünnepe. Ez a pogány gyökerekre visszanyúló, de ma már pravoszláv ünnep a hagyományos orosz télbúcsúztató, amit február végén vagy március elején rendeznek és egy teljes hétig tart.

Zajos és vidám ünneplések, vendégségek, körtáncok, vetélkedők és versenyek jelzik, hogy vége a zord télnek és közeledik a tavasz, az újjászületés ideje.

Mikor rendezik és miért így nevezik?

Hogy pontosan mikor tartják, az attól függ, mikor van húsvét, mert ez a nagyböjtöt megelőző időszak.

Az elnevezések (“vajas hét” vagy “túrós hét”) eredete valószínűleg azzal függ össze, hogy ezen a héten már tilos húst fogyasztani, de halat, kaviárt, túrót, sajtot és más tejtermékeket bőségesen esznek, hogy felkészüljenek a hosszú, 48 napos böjtre.

Milyen hagyományok kapcsolódnak a maszlenyicához?

A szokások egyrészt az ételekhez és azok elkészítéséhez kapcsolódnak, másrészt ahhoz, hogyan ünneplik a tél elűzését.

Az egyik legfontosabb szokás éppen hagyományos ételek készítése. Ezek a palacsinta, a szirnyiki (túróból készült lepényke) és a varényiki (a mi derelyénkhez hasonló töltött tészta).

A maszlenyica középpontjában ugyanakkor a vendégszeretet, a nagylelkűség és a szórakozás fontossága áll. Ezért hagyományosan nagy vendégjárás jellemezte ezt a hetet és számtalan utcai rendezvényen is részt vehettek az emberek.

Az “utcabálakon” (amiket oroszul “népi sétálásnak” neveznek) napjainkban is körtáncot járnak, hóvárakat építenek, csúszkálnak a jégből épített dombokról vagy ló húzta szánon siklanak a bizony még igencsak hó borította tájon.

Közben persze gyönyörű népviseletbe öltöznek és úgy vesznek részt az ünnepségeken.

A szalmabáb elégetése

A maszlenyica csúcspontja egy szintén pogány eredetű népszokás: az utolsó napon, vasárnap elégetnek egy óriási bábot, amit a hét folyamán szalmából építenek és női ruhába öltöztetnek. Hogy miért nem férfi alakot, annak is a pogány korból származó magyarázata van: a régi szlávoknál a tél, a hideg és a fagy istennőjét, Morenát jelképezte. Így a nő alakú szalmabáb elégetése tulajdonképpen a tél és a hozzá kapcsolódó bajok temetése. A hideg és a sötétség után végre megérkezik a napsütés és az újjászületés időszaka. Az égetés általában nagy mulatsággal és zenei kísérettel jár, és sokan eljönnek, hogy megünnepeljék az eseményt.

A palacsinta “ünnepe”

Hihetetlen mennyiségű palacsinta fogy el Oroszországban ezen a héten. Az oroszok a palacsintát hagyományosan vajjal, tejföllel, lekvárral vagy mézzel tálalják. Ami meglehetősen idegen tőlünk, az az, hogy nemcsak édesen, hanem sósan is fogyasztják, például kaviárral és hallal. Az tészta elkészítésekor a legfontosabb összetevők a liszt, a tojás, a tej és a só.

Amint látod, a maszlenyica idején az ünneplés és az édesség egyaránt fontos szerepet játszik és az orosz blini az egyik legismertebb és legkedveltebb orosz édesség a világon.

Ha érdekelnek az orosz kifejezések is, az alábbiakban összegyűjtöttem neked a legfontosabbakat.

Ha pedig szereted az érdekes történeteket, akkor holnap feltétlenül nézd meg YouTube-on a maszlenyicáról szóló sztorit!

Orosz kifejezések:

Сырная / Масленичная седмица – túrós / vajas hét; рыба – hal; икра – kaviár; творог – túró; сыр – sajt; молочные продукты – tejtermékek;  сырники – túróból készült lepényke; вареники – derelyéhez hasonló, töltött tészta; ходить в гости – vendégségbe menni ; устраивать народные гулянья – utcabálakat, szabadtéri ünnepségeket rendezni; водить хороводы – körtáncot járni; кататься на санках с ледяной горки – szánkózni a jégből épített dombról ; строить снежные крепости – hóvárakat építeni; наряжаться – ünneplőbe öltözni ; сжигать чучело из соломы – elégetni a szalmabábut; блины – palacsinták; сметана – tejföl; варенье – lekvár; мёд – méz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.