10 tipp, amivel növelheted az önbizalmad a orosz nyelvtanulásban

Shape Image One
10 tipp, amivel növelheted az önbizalmad a orosz nyelvtanulásban

Számtalan nyelvtanulóval beszélgetek és meglepődve tapasztalom, hogy – kivétel nélkül – KEVESEBBNEK ítélik meg a nyelvtudásukat, mint amennyit a valóságban már tudnak.

És ez nem „ilyen magyar probléma”, mert az orosz barátnőmről is kiderült, hogy sokkal jobb németből, mint amennyit ő gondol magáról.

Miért okoz a nyelvtanulóknak általában nehézséget az, hogy pontosan felmérjék, milyen szinten vannak?

Az egyik oka ennek az, hogy a nyelvtudás összetett készség, amely számos különböző területet foglal magába – a beszédértést, a szókincset, a nyelvtani szabályokat és a nyelvi kifejezőkészséget.

Emellett a nyelvtanulók (talán te is?) gyakran túlzott elvárásokat állítanak magukkal szemben, ami azt eredményezi, hogy alábecsülik a nyelvtudásuk szintjét.

Ezenkívül az idegen nyelv tanulása folyamatosan fejlődő folyamat, és a tanulók általában csak korlátozott ideig és helyzetben használják a nyelvet, így nem tudják pontosan megítélni, mennyire tudnak jól kommunikálni az adott idegen nyelven.

Pedig az önbizalom igen fontos az idegen nyelvek elsajátítása során, mert ez adja a szükséges motivációt ahhoz, hogy folytasd a munkát és folyamatosan fejlődj.

A következőkben bemutatjuk, hogyan tudsz túllendülni a kezdeti nehézségeken és a továbbiakban hogy növelheted az önbizalmad.

  1. Gondoskodj a motivációról!

A motiváció kulcsfontosságú a nyelvtanulásban, mert segít kitartani a tanulási folyamat során. Ha motivált vagy, akkor nagyobb valószínűséggel fogod átvészelni az nehézségeket, amelyekkel a nyelvtanulás jár.

Emellett a motiváció segít, hogy hatékonyabban tanulj, mert ha élvezed a tanulást, akkor ösztönösen több időt és energiát fordítasz a tanulásra.

Végül a motiváció javítja a nyelvtudásod is, mert ha motivált vagy, akkor többet használod az oroszt, ami további fejlődést és az önbizalom növekedését eredményezi.

2. Tanulj lenyűgözően érdekes tananyagokból!

De mivel tudod fenntartani a motivációdat? Csak a SZÁMODRA lenyűgözően érdekes nyelvleckék tudnak annyira motiválni, hogy ne veszítsd el az érdeklődésed.

A szórakoztató tananyagok elsajátítása során pozitív érzelmek és tapasztalatok társulnak az orosz nyelvhez, így észre se veszed, hogy tanulsz és fokozatosan egyre többet tudsz, ami pedig növeli az önbizalmadat is.

3. Tanulj a saját tempódban!

Minden embernek más a tanulási stílusa és a tempója. Az emberek különböző ütemben sajátítják el az új információkat és képességeket, ezért fontos, hogy a saját tempódban tanulj! Ez lehetővé teszi számodra, hogy teljes mértékben megértsd és elsajátítsd az új anyagot.

Ez azért is hatékony, mert így jobban be tudod illeszteni a nyelvtanulást a mindennapi rutinodba, ami elsődleges fontosságú ahhoz, hogy kitarts az orosztanulás mellett. Ha nem tudsz időt szánni az oroszra, a nyelvtudás csak egy szép álom marad.

Végül így tudod igazán kihasználni az erősségeidet és csökkenteni a gyengeségeidből fakadó hátrányokat, és így igazíthatod igazán a saját igényeidhez és céljaidhoz az orosztanulást.

4. Tekintsd a nyelvtanulást élvezetes szabadidős tevékenységnek!

Ebben nagy segítségünkre van Stephen Krashen amerikai nyelvészprofesszor ún. „affective filter” hipotézise, amely hangsúlyozza a nyelvtanulók érzelmi állapotának fontosságát a tanulási folyamatban. A hipotézis szerint az olyan érzelmi tényezők, mint például a stressz, a szorongás és a motiváció befolyásolják a tanulók képességét az új nyelv elsajátítására.

Az „affective filter” hipotézis szerint, ha a tanulók érzelmi állapota negatív, azaz magas a szorongás- és stresszszintjük, akkor az gátolja az új nyelvi információk befogadását.

Ezért Krashen professzor szerint nagy figyelmet kell fordítani a tanulók érzelmi állapotára és motivációjára, és olyan nyelvtanulási környezetet kell teremteni, ami biztonságos és barátságos.

Talán nem szükséges hangsúlyozni, hogy ha így tanulsz oroszul, az az önbizalmadra is jó hatással lesz.

5. Tartsd meg az ún. kezdeti „csendes időszakot”!

Ha te is frászt kapsz, amikor meg kell szólalnod oroszul, akkor ez tetszeni fog. Stephen Krashen szerint a kezdetben egyáltalán ne beszélj! Ez azért nagyon fontos, mivel ez az az időszak, amikor elsajátítod az alapvető nyelvtani szabályokat, a szókincset és a kiejtést anélkül, hogy aktívan tanulnál vagy tudatosan kellene figyelned nyelvtani szabályokra.

Ez a csendes nyelvtanulás teszi lehetővé, hogy nagy mennyiségű inputot kapj anélkül, hogy túlságosan aggódnod kellene a nyelvtani szabályok vagy amiatt, hogy megértenek-e a beszélgetőpartnereid.

A kezdeti csendes időszak során egyszerűen „csak” felfedezed a nyelvet. A nyelvtani szabályokat és a szókincset úgy sajátítod el, hogy a szintednek megfelelő szövegeket hallgatsz, és nem úgy, hogy megtanulod a szabályokat.

A professzor szerint ez a kezdeti csendes időszak az egyetlen módja a nyelv igazán mély megértésének és annak, hogy az idegen nyelveket is olyan szinten beszéld, mint az anyanyelved, tehát automatikusan helyesen.

Ha pedig nem kell erőltetned a beszédet, az nem töri le az önbizalmadat sem mindjárt az elején.

6. Hallgass és olvass rengeteg érthető szöveget oroszul!

Stephen Krashen szerint a nagy mennyiségű, érthető „input” elengedhetetlen a hatékony nyelvtanuláshoz. Az „input” az a nyelvi anyag, amelyet a nyelvtanuló hall, olvas, vagy éppen lát egy helyzetben.

Ennek két fontos jellemzője van: érthetőség és mennyiség. Az érthetőség azt jelenti, hogy érthetőnek kell lennie az anyagnak, hogy az valóban hozzájárulhasson a nyelvtanuláshoz. A mennyiség pedig azt jelenti, hogy minél több érthető „inputot” kapsz, annál hatékonyabban fog fejlődni a nyelvtudásod.

Ez pedig lehetővé teszi számodra, hogy egyre magabiztosabban kommunikálj oroszul.

7. Foglalkozz rendszeresen az orosszal!

Minden bizonnyal nem kell magyarázni a rendszeres foglalkozást. De a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az egyik legnehezebben megtartható szabály, a rendszeresség ugyanis napi foglalkozást jelent.

Sajnos az nem igazán jó taktika, hogy hetente egyszer szánsz több időt az orosztanulásra. A kutatások és a saját tapasztalat is :)))) azt mutatja, hogy heti 6-7-szer 30 perc nem egyenlő 1-szer 3-4 órás tanulással.

Extra tipp: csinálj magadnak egy olyan kihívást, hogy egy hónapig minden nap minimum fél órát oroszozol! Hihetetlen lesz a különbség, és ez jót fog tenni az önbizalmadnak is.

8. Ne aggódj a hibák miatt!

Az orosz nyelvtanulás során nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani a hibáknak, mert a hibák természetes részét képezik a tanulási folyamatnak.

Minden idegen nyelv elsajátítása időbe telik, és mindenki követ el hibákat a tanulás során. Ha túl nagy jelentőséget tulajdonítasz a hibáknak, az csökkenti az önbizalmad és csökkenti a tanulás hatékonyságát.

Fontos, hogy megértsd, a hibák általában nem jelentenek semmi rosszat, hanem lehetőséget nyújtanak a fejlődésre és a javulásra. A hibák hangsúlyozása helyett inkább a gyakorlásra és a folyamatos javulásra összpontosíts!

9. Készítsd elő a valódi beszédet TPRS leckékkel!

Hogyan tudsz bemelegíteni az önálló beszédre? A legjobb módszer arra, hogy beszélj, de ne neked kelljen kitalálni az egész szöveget, a TPRS.

A TPRS (Total Physical Response Storytelling) módszer alapvetően két részből áll: a nyelvi „inputból” és az interaktív beszédből. Először a tanár elmond egy olyan történetet a diákoknak, amelyekben gyakran ismétlődnek az alapvető nyelvi szerkezetek és kifejezések. A folytatásban pedig ezeket a nyelvi szerkezeteket alkalmazva beszélgetnek.

Mivel a tanulás folyamata interaktív és kreatív, a TPRS segít a diákoknak megszerezni a nyelvi önbizalmat és a kommunikációs készségeket.

10. Keress egy tandempartnert!

Több okból is jó tandempartnerrel tanulni egy idegen nyelvet. Először is, ha egy orosz anyanyelvűvel beszélgetve gyakorolhatod a nyelvet, akkor lehetőséged van arra, hogy megtanulj olyan kifejezéseket és szófordulatokat, amelyeket nem tanultál az iskolában vagy a nyelvkönyvekben.

Másodszor, a tandempartner segítségével fejlesztheted a beszédértést és a hallás utáni értést, ami általában a nyelvtanulás legnehezebb része.

A tandempartnerrel való tanulás lehetőséget ad arra, hogy új barátokat szerezz és megismerd az orosz kultúrát.

Végül az is egyértelmű, hogy igen jót tesz az önbizalmadnak, ha egy igazi orosszal meg tudod értetni magad.

Mi, magyarok nem vagyunk túlzottan magabiztos nemzet, de ha idegen nyelveket tanulunk, tudunk (akár az oroszt), az minden bizonnyal hatással lesz még az önbizalmunk fejlődésére is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük