Крещение Господне – Vízkereszt Oroszországban

Shape Image One
Крещение Господне – Vízkereszt Oroszországban

С праздником Крещения! 

Vízkereszt ünnepe ahhoz a bibliai eseményhez kapcsolódik, amikor Keresztelő János (Иоанн Предтеча / Креститель) Jézust a Jordán vizében megkeresztelte. A Bibliában mind a négy evangélium ír erről, és az egyház a Szentháromság első megjelenésének is tartja, hiszen a galambhoz hasonlóan leszálló Szentlélek is jelen van, és az Úr hangját is hallani:

„Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm.”

«Сей есть Сын мой возлюбленный, в котором моё благоволение.»

 Karácsony után 12 napra következik, tehát Oroszországban január 19-én ünneplik.  A neve «Крещение Господне», ami körülbelül azt jelenti, ’az Úr megkeresztelése’.

Ehhez az ünnephez több szokás is kapcsolódik Oroszországban. Az ünneplés tulajdonképpen már január 18-án megkezdődik: ekkor megszentelik a vizet (освящение воды), amiért az orosz pravoszlávok sorban állnak a templomoknál, hogy edényekben hazavihessék saját használatra. Oroszul így mondják: „ходят по воду”.

A szentelt vizet körülbelül egy hétig osztják, de sokan mégis éjszaka is várnak arra, hogy időben megkaphassák. Hogy mire is „használják” a szentelt vizet otthon? Például hozzáadnak egy kanállal a fürdővízhez, és belemártják a fejüket vagy megfürdenek benne. Belemerítkeznek, ami a megtisztulást jelképezi és segíti elő. De használják betegség esetén vagy imádkozáskor is.

A másik szokás a fürdés (купание), a bemerítkezés (bemerítkezni: окунаться / окунуться). És nem otthon, a meleg fürdőszobában, hanem kint a szabadban, a tavakba és víztározókba vágott lékekben (прорубь). Ezeknek a neve másképp купельis lehet, ami a bemerítkezésre, keresztelésre szolgáló medence. A hagyomány szerint a január 18-áról 19-re virradó éjszaka merítkeznek meg a vízben. 

Ez az egyáltalán nem ősi és nem az egyház által bevezetett szokás (a XVIII. századtól gyakorolták) kb. 10 éve terjedt el újra széles körben Oroszországban. Hogy mennyire népszerű lett, azt a számok mutatják: a Levada-Centr becslése szerint a 2013-ban ezen az éjszakán kb. 1 millió orosz fürdött meg a jeges vízben.

Oroszországban nem egyértelmű ennek a szokásnak a megítélése. Ezt az interneten olvasható rengeteg kérdés, hozzászólás, vélemény mutatja. Úgy gondolom, a legautentikusabb véleményt a papok fogalmazzák meg, ezért az ő hozzászólásukat olvastam el. Íme az eredmény: a pravoszlávok számára az ünnep alkalmából három dolog kötelező: templomba menni (быть в храме), gyónni (исповедоваться) és áldozni (причаститься). A fürdésre az egyház nem hív, de nem is tiltja meg. A vizeket megszenteli, de óva int attól, hogy csak a külsőségeknek hódolva inkább show-t csináljanak belőle. Az egyik atya még Isten kísértésének is nevezte, mondván az egészségüket teszik kockára azok, akik a mínusz 30 fokban belemennek a jeges vízbe.

Érdemes megnézni  legalább a képeket az interneten. Nagyon tanulságosak. Úgy gondolom, egy nép lelkületét megérteni a szokásain keresztül lehet a legjobban.

Itt látható jó néhány kép.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük